Hlavní obsah

Většina islamofobů neviděla muslima ani z rychlíku, znělo na debatě o islámu

Právo, Jan Martinek
Praha

Je islám hrozbou pro českou společnost, nebo jsou obavy z něj zbytečné? Tyto otázky byly hlavním tématem diskuse veřejného fóra na téma Islamofobie v české společnosti, které ve čtvrtek pořádal Evropský dům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Muslimové v Čechách

Článek

Debata se překvapivě příliš nedotkla středečního masakru v pařížském satirickém týdeníku Charlie Hebdo. Krátce jej zmínil první diskutující, egyptský religionista Mohamed Mosaad Mohamed, který na začátek vyzval přítomné, aby uctili památku dvanácti obětí střelců minutou ticha.

„Bolí to všechny z nás, a mě dvakrát. To proto, že se tak děje ve jménu mého náboženství, mé víry. Je to urážka všech šestnácti stovek miliónů muslimů,“ řekl Mohamed. Podle něj je islámský fundamentalismus v přímé symbióze s islamofobií. „Když zabijete dvanáct lidí ve jménu islámu, podporujete tím islamofobii. Zároveň islamofobie podporuje fundamentalismus,“ řekl.

Drtivá většina diskuse se zabývala specificky českou islamofobií. Tuzemské odpůrce islámu ostře zkritizoval Luboš Kropáček, který o islámu přednáší na Husitské teologické fakultě UK.

„Česká islamofobie je humorná, protože je prakticky bez přítomnosti muslimů. Je postavena na hluboké morální pokleslosti,“ řekl Kropáček, který označil islamofoby za „morální a intelektuální spodinu této společnosti“.

Dobíral si Zemanovy bonmoty

Pustil se i do prezidenta Miloše Zemana, když mluvil o velmi nízké informovanosti o islámu, která je podle něj pro Čechy typická. „Jeden vysoký státník, který má rád bonmoty, jednou pronesl, že každý terorista je muslim.

Většina diskutujících na internetu neviděla muslima ani z rychlíku.

Státník by měl něco vědět například o baskických teroristech ETA, organizaci IRA v nedávné minulosti ve Velké Británii, či něco o latinské Americe. Je to trapná neznalost na místě, kde by se nepředpokládala,“ řekl.

Za islamofobií podle něj stojí i populismus neúspěšných politiků. „Dnes můžeme číst například o bojkotu kebabu či venčení prasat u mešit,“ narážel na lídra Úsvitu Tomia Okamuru, který k těmto věcem vyzýval.

V diskusi jej podpořila studentka sociologie Vanda Černohorská. „Většina diskutujících na internetu neviděla muslima ani z rychlíku. Strefovat se do Romů už není v módě, tak jsme si našli jiného obětního beránka,“ řekla v diskusi, kde vyzvala přítomné odpůrce islámu, aby také promluvili.

Debata se posléze zvrhla v přestřelku obhájců islámu s odpůrci. „Jak dlouho nám budete lhát?“ ptal se například historik Martin Janeček, který je autorem knihy o rozpínavosti islámu. Jemu Mohamed Mosaad Mohamed poděkoval za upřímnost. „V USA se každý snaží být politicky korektní. Pokud ale k sobě nebudeme mluvit otevřeně, tak si nikdy neporozumíme,“ uvedl.

„Všechny nás zabijí,“ křičel další muž v auditoriu. „Slibuji, že nikoho nezabiju,“ reagoval Mohamed.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám