Hlavní obsah

Většina Čechů si v práci zaflirtuje

Právo, Jiří Vavroň

Životního partnera můžete potkat i v práci, zhruba třetinu svateb má na svědomí přeskočení pověstné jiskry v zaměstnání. Vedle toho psychologové i průzkumy potvrzují, že na pracovišti vzniká i většina nevěr a krátkodobých milostných vzplanutí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na 94 procent lidí přiznává, že na pracovišti někdy flirtují. Třetina Čechů – 40 procent mužů a 27 procent žen – má podle průzkumů agentury STEM/MARK zkušenost s intimním vztahem v práci.

„Vždy přicházel do práce pěkně upravený, voněl, měl vždy dobrou náladu, byla s ním legrace,“ přiznává třicetiletá Jarka. „Tak silně se lišil od mého manžela, věčně navlečeného v teplákách a polehávajícího na gauči. Do roka jsem byla rozvedená, abych následně zůstala sama s dětmi. Spolupracovník byl sice hezký, ale rozhodně nepočítal s tím, že si mě vezme,“ dodala mladá žena.

Partner snů se někdy najde

To osmadvacetiletá Karolína měla štěstí. Na pracovišti našla muže snů. Oba po svatbě z firmy, kde se seznámili, sice odešli, ale v současnosti mají společnou vlastní firmu a daří se jim v životě i podnikání.

Zaměstnání je ideálním místem pro seznámení, v práci totiž každý týden strávíme v průměru 40,4 hodiny, v reálu je to ale často mnohem více.

„V řadě firem jezdí celé pracovní týmy na setkání, která mají utužovat vztahy mezi pracovníky. Vedle schopnosti týmově pracovat ale vznikají i vztahy jiné. Personalisté pak musí řešit lásky na pracovišti,“ potvrdil Právu finanční poradce František Macháček.

Čeští zaměstnavatelé jsou k vztahům na pracovišti tolerantní. Podle řady personalistů totiž zamilovaní vše zvládají snadno, do práce se těší, vyhýbají se konfliktům, nevyvolávají je a nic pro ně není zatěžko. To může i další kolegy a kolegyně pohánět k lepším výkonům.

Navázání milostného vztahu samo o sobě nemůže být důvodem například k výpovědi, nesouvisí totiž s výkonem práce. Zaměstnavatel podle právníků není oprávněn zasahovat do soukromého života svých zaměstnanců.

Jak ale upozorňuje právnička Iva Pavlíková, i česká legislativa pamatuje na to, když by vztah mezi dvěma lidmi přerostl v šikanu, pronásledování nebo obtěžování.

Láska na pracovišti má ale i svá úskalí, potvrzují psychologové, ale i manažeři. Problém nastane, když se zamiluje vedoucí do své podřízené či naopak. To má devastující vliv na kolektiv. „Takový vztah bude kolegy vnímán jako zvýhodňující,“ říká terapeutka Zdena Prokopová.

Problém ale vzniká i tehdy, když zamilovaní dávají svoji lásku až příliš na odiv, stávají se jakousi atomizovanou dvojicí a vylučují se z pracovního týmu. „Mám pro lásku pochopení, ale vášnivé polibky, které musím sledovat každou chvíli přes pracovní stůl, mi začínají vadit, a to nejsem puritánka,“ svěřila se osmadvacetiletá Alena.

Pracovní kolektiv může těžko zvládat, když vztah na pracovišti nekončí happy endem, ale rozchodem. Vedoucí začíná pronásledovat svoji bývalou milenku, žárlivý expartner chce často vyštvat svou bývalou lásku ze zaměstnání. Hádky a podrazy mohou vytvořit na pracovišti často nesnesitelné prostředí. „Osobní problémy nepatří na pracoviště, jsou zásadně soukromou záležitostí,“ upozorňuje Prokopová. Navíc pokud dva spolu žijí a pracují, může někdy dojít k přesycení blízkostí a k opotřebování vztahu.

Anketa

Máte zkušenost s intimním vztahem v práci?
Ano
68,5 %
Ne
31,5 %
Celkem hlasovalo 2887 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám