Hlavní obsah

Většina Čechů pracuje i v noci, poslanec dostal za slova o zlodějích a ... vyčiněno

Právo, Novinky, vm, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec za sociální demokracii Jiří Krátký v úterý v Poslanecké sněmovně v souvislosti s prodloužením hlasování i po 19. hodině večerní překvapivě tvrdil, že „v noci pracují jen kurvy a zloději.“ Podle ankety mezi čtenáři serveru Novinky.cz ale někdy v noci pracuje zhruba 80 procent lidí. Šéf strany Bohuslav Sobotka Krátkému podle svých slov „domluvil“.

Článek

„Docela často“ pracuje v noci asi 60 procent čtenářů Novinek, „někdy“ pracuje v noci asi 23 procent čtenářů. Ankety se zúčastnilo do půl osmé večer asi 12 tisíc lidí.

"Já bych vás chtěl poprosit, kolegové z koalice, nechte ty noční hodiny těm dvěma nejstarším řemeslům, a dejte pokoj s těmito věcmi. Kdo dělá v noci - kurvy a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám, tak pro Boha věčného, dejte pokoj," rozohnil se Krátký. [celá zpráva]

Poslanec se omluvil

V rozhovoru pro ČT24 a v tiskovém prohlášení svá slova vysvětloval. „Ve směnném procesu jsem pracoval od svých 14 do 35 let. Byl to takový výkřik, který měl upozornit na to, že takto se zákony neschvalují,“ řekl Krátký v reakci na to, že koalice v posledních týdnech tlačí své návrhy Sněmovnou, a aby prošly co nejrychleji, navrhují její představitelé pravidelně jednání do noci.

„Zákony dostávají zkrácené lhůty. Já si myslím, že tuto společnost by měly urážet spíš ty zákony. Omlouvám se všem, kteří to vztáhli na sebe, strojvůdcům, lékařům a podobně. Jim to určeno nebylo,“ kál se poslanec.

Sobotka se od výroku distancoval

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka považuje výrok svého stranického kolegy za nevhodný a strana se podle něj musí od takových slov distancovat. „Myslím, že udělal chybu a doufám, že to příště neudělá,“ řekl Právu Sobotka s tím, že Krátkému sdělil své stanovisko ihned poté, co domluvil. „Je to nevhodné, zejména vůči lidem, kteří pracují v noci, a není důvod, aby si poslanci stěžovali v tomto směru na nějaké své problémy,“ dodal šéf soc. dem.

Krátkého vulgární vyjádření by se mohlo dostat až k mandátovému a imunitnímu výboru. To ve chvíli, kdy by se někdo z poslanců cítil jeho slovy uražen a podal výboru podnět k zahájení disciplinárního řízení. Pokud by výbor dal případnému stěžovateli za pravdu, mohl by Krátkého potrestat. V lepším případě by mu výbor mohl nařídit veřejnou omluvu, v horším případě mu uložit peněžitý trest až do výše měsíčního platu, který dnes činí 55 900 Kč hrubého měsíčně.

Podle informací Práva se ale zatím nikdo z poslanců na mandátový a imunitní výbor s podnětem neobrátil.

Jednání do noci si koalice pravidelně prosazovala už na minulé schůzi, obávala se obstrukcí ze strany opozice. Obvykle ale jednání Sněmovny končilo už večer.

Anketa

Pracujete v noci?
ano, docela často
62,7 %
ano, někdy
22,8 %
nikdy
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34128 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám