Hlavní obsah

Většina Čechů koaliční vládě důvěruje, zjistil průzkum

Novinky, jim

Mírná většina respondentů průzkumu agentury STEM vyslovila čerstvě jmenované vládě Petra Nečase za účasti ODS, TOP 09 a VV důvěru. Z koaličních stran se největší důvěře těší Věci veřejné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celkem se v průzkumu vyslovilo pro vyjádření důvěry novému kabinetu 53 procent dotázaných. Více než čtvrtina lidí neměla k současnému kabinetu žádné výhrady, zhruba stejný počet by však jednoznačně s potvrzením důvěry nesouhlasil.

Z lidí, kteří se v květnu sněmovních voleb zúčastnili, by pro vyslovení důvěry bylo ještě o něco více, celkem 58 procent. Koaliční strany přitom ve volbách získaly dohromady zhruba 47 procent hlasů.

Nejdůvěryhodnější jsou VV, míní respondenti

Průzkum se také zaměřil na to, která z koaličních stran má v očích veřejnosti největší důvěru. „Graf ukazuje, že strana Věci veřejné je relativně důvěryhodná pro voliče malých

neparlamentních stran a částečně i pro levici. Věci veřejné jsou poměrně důvěryhodné i pro nevoliče, což dokumentuje protestní charakter volby této strany. ODS je pro ‚mimokoaliční‘ skupiny nejméně důvěryhodnou,“ uvádějí autoři průzkumu.

Podíly opdpovědí celkové populace starší 18 let (v procentech)
"Ke které ze stran případné vládní koalice ODS, TOP 09 a strany Věci veřejné máte Vy osobně největší důvěru?"
ODSTOP 09VV
192329
"Které ze stran případné vládní koalice ODS, TOP 09 a strany Věci veřejné Vy osobně důvěřujete nejméně?"
ODSTOP 09VV
352328

Věcem veřejným v roli vládní strany věří 29 procent všech dotázaných. Nejméně důvěry si vysloužila ODS, více než třetina lidí uvedla, že této straně „důvěřuje nejméně“.

O vyslovení důvěry požádá premiér Petr Nečas Sněmovnu 10. května. S počtem 118 koaličních poslanců by mělo hlasování proběhnout hladce ve prospěch trojkoalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám