Hlavní obsah

Většina Čechů je pro zavedení trestu smrti

– PRAHA
Novinky, znk

Více než polovina lidí (58 procent) si myslí, že by měl být v ČR zaveden trest smrti. Podle nich se jedná o spravedlivý trest za těžké zločiny, který by pachatelům zamezil v jejich opakování. Lidé, kteří jsou proti trestu smrti, uvádí nejčastěji jako důvod možnost justičního omylu. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Rozhodnou podporu trestu smrti uvádějí relativně častěji potenciální voliči KSČM a ČSSD. Proti takovému trestu byli častěji respondenti se středoškolským vzděláním a lidé s dobrou životní úrovní.

Že se jedná o adekvátní trest za těžké zločiny, si myslí více než třetina respondentů (35 procent), pro 16 procent je to způsob, jak zabránit zločincům v opakování jejich činů.

Podle 14 procent dotázaných by takový trest plnil výstražnou roli a měla by platit zásada "oko za oko" a podle 12 procent občanů by trest smrti vedl ke snížení kriminality.

Důvody pro existenci trestu smrti (v %)
adekvátní trest za těžké a brutální zločiny35
zabránit opakování činu16
trest smrti jako výstraha14
smrt za smrt14
snížení kriminality12
věznění je nákladné6
jiné3
zdroj: CVVM

Odpůrci trestu smrti se nejvíce obávají možnosti justičního omylu (48 procent) a myslí si, že nikdo nemá právo zabíjet (31 procent). Osm procent z nich je toho názoru, že jiné tresty jsou dostačující  a že doživotní trest je pro zločince horší.

Důvody proti existenci trestu smrti (v %)
možnost omylu a zneužití48
není to humánní, nemáme právo zabíjet31
jsou jiné tresty, doživotí je horší8
jiné výroky7
byl by to krok zpět, je to nemoderní5
nemá vliv na kriminalitu1
zdroj:CVVM

Ve srovnání s minulostí se počet stoupenců absolutního trestu rapidně snížil. Zatímco v roce 1992 bylo pro trest smrti 76 procent dotázaných, v roce 2000 jejich počet poklesl na 60 procent. Naopak se zvýšil počet odpůrců trestu smrti. Na začátku 90. let jich bylo něco přes deset procent, v polovině dekády pětina a v roce 2000 už čtvrtina.

Reklama

Výběr článků

Načítám