Hlavní obsah

Větrníky u slavkovského bojiště nebudou, rozhodl kraj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Větrné elektrárny poblíž slavkovského bojiště stát nebudou. Rozhodl o tom krajský úřad. Zamítl odvolání firmy Eldaco, která chtěla do projektu vložit kolem 180 miliónů korun. Už dřív stavbu zamítl také stavební úřad v Rousínově, v jehož katastru by dva stometrové stožáry stály. Proti rozhodnutí, které je definitivní, se může firma obrátit jen na soud.

Článek

Stožáry měly stát na kopci mezi Rousínovem, Slavkovem u Brna a Velešovicemi, nedaleko místa, kde se roku 1805 střetla rakouská, francouzská a ruská vojska. Eldaco plánovala, že by větrníky mohly zásobovat elektřinou několik tisíc lidí. Rousínovská radnice by navíc dostala nemalý příspěvek do svého rozpočtu, pravděpodobně v miliónech korun.

Ochránci přírody i někteří místní ale upozorňovali na to, že stavba ovlivní životní prostředí, ublížit by mohla především ptákům v okolí, a poškodí výhledy na lokalitu v blízkosti bojiště, kde se roku 1805 střetla francouzská, rakouská a ruská vojska. Odpůrci stavby poukazovali i na blízkost radaru NATO. Elektrárny by podle nich zasahovaly do jeho ochranného pásma.

Společnost Eldaco měla původně k výstavbě stožárů povolení, proti rozhodnutí stavebního úřadu se ale postavil jihomoravský krajský úřad a také ministerstvo životního prostředí. Rousínovský stavební úřad tak musel svoje původní stanovisko přehodnotit a uzznal, že stavba by skutečně na plánovaném místě nebyla vhodná.

Reklama

Související témata:

Související články

Na slavkovském bojišti zněly výstřely

Zhruba tisíc členů klubů vojenské historie z Česka, Slovenska, Rakouska, Polska, Maďarska, Německa, Ruska, Itálie, Belgie, Lotyšska a Velké Británie...

Výběr článků

Načítám