Hlavní obsah

Veterináři začali likvidovat tisíce slepic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Veterináři na Orlickoústecku začali ve čtvrtek dopoledne hromadně vybíjet chovy na dvou farmách, kde ve středu objevili vir ptačí chřipky H5N1. Likvidace začala po desáté hodině na farmě v obci Netřeby, kde chovali 17 000 ptáků.

Článek

V obci Zálší se ve čtvrtek ráno sešel krizový štáb, jednání se účastnil i ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Krizový štáb rozhodl, že živá drůbež v Netřebech bude usmrcena v přistavených kontejnerech se smrtícím plynem oxidem uhličitým. O likvidaci drůbeže v Kosoříně ještě nebylo definitivně rozhodnuto," řekla mluvčí hasičů pardubického kraje Vendula Horáková.

Problém je v tom, že v Kosoříně je 54 000 kusů slepic, jejich vynášení a postupné likvidování by bylo náročné. Hasiči proto uvažují o tom, že by haly zaplynovali. Musí ale vyřešit technické problémy, které by s tímto postupem byly spojeny.

"Hovořili jsme o současné situaci, řešili způsob likvidace chovů a také se snažili najít cestu, jak přijatými opatřeními co nejméně zasáhnout do života obyvatel," řekl po jednání vicehejtman Roman Línek.

Veterináři budou vybíjet i drůbež u drobných chovatelů. "Bude to ale jen v nejbližším okolí Kosořína. Celé Chocně, u níž Kosořín leží, by se opatření neměla dotknout," řekla Novinkám mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.

Protože se jedná o chovatelskou oblast, nebude zlikvidováno asi 200 vzácných ptáků. "Exotické ptactvo dostane výjimku, ale bude veterináři monitorováno," doplnila Nohavová.

Kraj, stejně jako v předchozích případech, povolal na pomoc armádu. Sanace by měla trvat tři až pět dnů.

V oblasti už byly kvůli ptačí chřipce vybity tisíce kusů ptáků. Naposledy v okolí nedalekého Nořína veterináři zplynovali přes 27 000 kusů.

Reklama

Související články

V Noříně už vybili i chovy u obyvatel obce

Nořín na Orlickoústecku zažil během středeční noci hromadnou likvidaci brojlerů chovaných Zemědělským obchodním družstvem Zálší. Po předchozích přípravných...

Výběr článků

Načítám