Hlavní obsah

Veterináři utratili zvířata s ptačí chřipkou. Trvalo to asi hodinu a půl

Právo, Novinky, ČTK, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veterináři za asistence hasičů ve středu večer zlikvidovali i drůbež nakaženou ptačí chřipkou Rakšicích v Moravském Krumlově na Znojemsku. Šlo o několik desítek kusů z menšího chovu. Práce na místě veterinářům trvala zhruba hodinu a půl. Na okolních parcelách sousedů budou pokračovat ve čtvrtek. Nakažená zvířata z Ivančic byla utracena už dříve během dne.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Chov v Rakšicích, kde se objevila ptačí chřipka

Článek

Veterináři rozhodli, že likvidace ohniska nákazy ptačí chřipkou v Rakšicích, což je část Moravského Krumlova, nesnese odkladu a namísto plánovaného čtvrtečního zásahu se pustili do práce za asistence hasičů již ve středu večer.

Podle vedoucího Oddělení pro řešení krizových situací Státní veterinární správy Petra Kučínského se dvě skupiny tvořené dvěma veterinárními lékaři a hasiči pustily do likvidace zhruba sedmi desítek kusů drůbeže v hospodářském dvoře Pavla Kocandy a jeho ženy Danuše. Život drůbeže, uzavřené na noc v ubikacích, ukončili injekcí. Usmrcené kusy odvezou do kafilérie.

Zhruba sedm desítek zvířat nemusí být ani zdaleka konečným číslem.

„My v tuto chvíli máme rozhodnutí o likvidaci drůbeže v nakaženém chovu. Poté, co bude spočítaná veškerá další drůbež v nejbližším okolí, budou vydána další rozhodnutí,” řekl Kučínský s tím, že i další zvířata pak budou utracena.

„Předpokládám, že se tak stane ve čtvrtek či v pátek,“ dodal Kučínský. O přesném postupu prací rozhodne ve čtvrtek dopoledne jednání krizového štábu.

Po lovu divokých kachen?

Podle jednoho ze sousedů, myslivce, zjištěná nákaza v Rakšicích a Ivančicích může mít spojitost.

Zhruba týden předtím, než majitelé drůbeže začali nacházet první uhynulé kusy, vyrazili myslivci z okolí Budkovic a Řeznovic na lov divokých kachen. Mohli tak zvednout hejna ptáků, která před hlukem odletěla do okolí, a to i na rybník v Rakšicích. Tak se nemoc rozšířila. Následně Kocandovi v rozmezí několika dnů zjistili opakované úhyny drůbeže a obrátili se na veterináře.

Ti u uhynulých kusů u jejich drůbeže — i u labutí nalezených u Ivančic — zjistili ptačí chřipku vysoce patogenního typu H5N8.

„Pokud lidé objeví v přírodě uhynulého ptáka, tedy především v oblastech v okolí ohnisek nákazy, mají o nálezu informovat hasiče, ti se postarají o další,“ připomněl Kučinský.

S výskytem ptačí chřipky souvisí i veterinární opatření proti případnému šíření choroby. Postihne to větší chovatele, kteří se ocitnou ve vytyčeném ochranném a dozorovém pásmu. V těchto pásmech se totiž ptáci mimo jiné nesmějí převážet. Drůbež tedy nelze prodávat a odvážet do obchodů. Podle veterinářů je v desetikilometrovém okolí ohnisek zhruba 150 tisíc kusů drůbeže.

Ochranné pásmo bude vytyčeno tři kilometry okolo ohniska, dozorové pásmo deset kilometrů.

Ve Francii zlikvidují statisíce hus a kachen

Nakažená zvířata budou likvidovat také ve Francii. Francouzské úřady ve středu nařídily masovou likvidaci kachen a hus chovaných ve výbězích ve třech regionech na jihozápadě země, které byly nejvíce postiženy rychle se šířícím virem ptačí chřipky. Oznámilo to ministerstvo zemědělství.

Opatření podle odhadu výrobců vyhlášené francouzské lahůdky foie gras, což jsou ztučnělá husí či kachní játra, postihne v příštích dnech 800 tisíc až 1,3 miliónu kusů z celkem 18 milionů kachen a hus v této oblasti.

K likvidaci volně chovaných kachen a hus se má v departamentech Gers, Landes a Hautes-Pyrénées přistoupit mezi 5. až 20. lednem. Z komuniké ministerstva však vyplývá, že výjimku dostanou některé farmy, které ptáky zavírají, respektive obstarávají celý výrobní cyklus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám