Hlavní obsah

Vesnicí roku se stal Heřmanov

• Aktualizováno

Titul Vesnice roku 2017 získala obec Heřmanov z Kraje Vysočina. Na druhé příčce se v tomto již 23. ročníku soutěže umístila obec Lukavice z Pardubického kraje, třetí místo obsadil Slavkov ze Zlínského kraje. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj. Letos se do soutěže přihlásilo 213 obcí, o 38 méně než loni.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kostel sv. Mikuláše v Heřmanově

Článek

„Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova se stala fenoménem českého, moravského a slezského venkova. Jejím cílem je povzbudit obyvatele obcí k aktivní účasti na rozvoji svého domova, otevřít rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam našeho venkova,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) během vyhlášení výsledků v Luhačovicích.

V letošním roce se do soutěže přihlásilo 213 obcí ze 13 krajů republiky, odborná porota účastníky posuzovala v několika oblastech. Do finále postoupili ti, kteří zvítězili v krajském kole a získali tak Zlatou stuhu.

Koláčová cena

V rámci celostátního kola se již potřetí udělila i Cena veřejnosti, kterou vyhlásil předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Putuje rovněž do obce Slavkov, který jinak v hlavní soutěži skončil třetí.

Ministryně Šlechtová předala také „koláčovou cenu“ za nejlepší domácí koláče. Tu získala obec Břasy z Plzeňského kraje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám