Hlavní obsah

Vesnicí roku je Lipová z Ústeckého kraje

Právo, Jiří Růžička

Vesnicí roku 2019 se stala obec Lipová z Ústeckého kraje. Výsledek oznámila na finále soutěže ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kostel svatého Šimona a Judy (na snímku z 10. srpna 2019) v Lipové na Děčínsku, která byla 14. září 2019 v Luhačovicích vyhlášena Vesnicí roku 2019.

Článek

Do 25. ročníku soutěže se přihlásilo 206 obcí z celé republiky, do finále postoupilo 13 krajských vítězů. V porovnání s loňskem se do klání zapojilo o 22 obcí méně.

„Je to výsledek všech lidí v obci,“ komentoval úspěch starosta Pavel Svoboda. Na druhé příčce se umístila Ratiboř ze Zlínského kraje, třetí byly Libovice ze Středočeského kraje.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Radost vítězů po vyhlášení Vesnice roku

Loni získalo titul Dolní Němčí ze Zlínského kraje. Na druhém místě skončil Šumvald z Olomouckého kraje a na třetím Nový Kostel z Karlovarského kraje. U soutěžících obcí hodnotí komise například společenský život, aktivity občanů, podnikání, ale i občanskou vybavenost, úspory energií nebo péči o veřejná prostranství a zeleň.

Finalisty letošního ročníku byly tyto obce:
Čejetice (Jihočeský kraj)
Morkůvky (Jihomoravský kraj)
Hazlov (Karlovarský kraj)
Nový Hrádek (Královéhradecký kraj)
Svojkov (Liberecký kraj)
Otice (Moravskoslezský kraj)
Bělotín (Olomoucký kraj)
Lozice (Pardubický kraj)
Pačejov (Plzeňský kraj)
Libovice (Středočeský kraj)
Lipová (Ústecký kraj)
Sobíňov (Kraj Vysočina)
Ratiboř (Zlínský kraj)

Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2019 získá finanční odměnu formou dotace od ministerstva pro místní rozvoj 2,6 milionu korun a osobní automobil. Cílem akce je, vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám