Hlavní obsah

Vesecká a spol. se odvolali v případu výroku o justiční mafii

PRAHA

Šest justičních představitelů včetně nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se odvolalo proti rozhodnutí Krajského soudu v Praze, že se jim stínová ministryně ČSSD Marie Benešová nemusí omlouvat za výroky o justiční mafii.

Článek

Odvolání podala také Benešová, které se nelíbí, že by se měla omlouvat náměstkovi vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi.

Soudce Vojtěch Cepl před dvěma týdny rozhodl, že šestice justičních představitelů neoprávněně zasahovalo do vyšetřování kauzy lidoveckého předsedy Jiřího Čunka a dalších trestních kauz a Benešová, která je z toho nařkla, se jim tedy omlouvat nemusí. S výjimkou Grygárka.

Benešovou žalovali kromě Vesecké také její náměstek Karel Černovský, náměstek vrchního státního žalobce Libor Grygárek, šéf jihomoravských státních zástupců Petr Coufal, žalobce Arif Salichov, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Skupina se nejméně dvakrát v různém složení sešla. Mluvili právě o kauze Čunek.

"Soud prvního stupně rozhodoval o věcech, k nimž neměl pravomoc," vysvětlil odvolání zástupce šestice Petr Toman. "Nebyl oprávněn přezkoumávat a hodnotit věcnou správnost rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení v takzvané kauze Čunek, kárná rozhodnutí orgánů státního zastupitelství ani rozhodnutí ministrů spravedlnosti," dodal.

Podle právníka také Benešová u soudu neprokázala své tvrzení, že se skupina kolem Vesecké snaží v zákulisí ovlivňovat kauzy, což se jí prý daří.

Reklama

Související články

Úřad Vesecké v kauze Čunek ovlivňoval policii

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) mělo v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mnohem závažnější roli, než dosud připouštělo. Náměstek nejvyšší státní...

Výběr článků

Načítám