Hlavní obsah

Petříček k Tomanově ruské cestě: Žádná politika. Věřím, že to byl technický problém

Praha

Ministr zahraničí Tomáš Petříček věří, že za problémy, kvůli nimž předčasně ukončil ministr zemědělství Miroslav Toman svou cestu v Rusku, stojí pouze technické potíže. Rusové Tomanovi a jeho doprovodu především z řad podnikatelů neumožnili vnitrostátní let mezi Moskvou a Kazaní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Z ruské strany máme informaci, že se jednalo skutečně o administrativní záležitost,” uvedl Petříček. Tu podle něj mohla způsobit nová procedura na ruské straně. „Takže já věřím, že skutečně se jedná pouze o technickou záležitost, nevnímám to jako nějakou politickou záležitost,” dodal s poukazem na to, že delegace v Tatarstánu s návštěvou počítala a čekala na ni.

Toman musel v středu před oznámením, že do Kazaně nepoletí, čekat deset hodin na letišti.

„Ani po desetihodinovém čekání na letišti nebyl letadlu s českou delegací umožněn odlet, ministr zemědělství proto rozhodl o přerušení pracovní cesty a co nejrychlejším návratu do Prahy. Současně vyslovil znepokojení nad vzniklou situací, která vyvolává otázky nad skutečným zájmem ruské strany o vzájemnou spolupráci,” sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ministerská cesta skončila předčasně, Rusové neumožnili Tomanově delegaci přelet do Kazaně

Domácí

Podle Petříčka ale zřejmě nejde o politickou záležitost. Představitelé Tatarstánu, s nimiž se měl Toman sejít, tvrdí, že problémem byly špatně vyřízené odletové dokumenty. "Proto došlo k technickému zdržení, kvůli celnici. Pouze to je důvodem. Byli jsme plně připraveni," řekl ruské státní tiskové agentuře TASS předseda tatarstánské obchodní a průmyslové komory Šamil Agejev.

Česko-ruské vztahy letos negativně ovlivnilo několik událostí. V červnu vyvolal v Česku pobouření návrh ruských poslanců, aby účastníci vojenské invaze do bývalého Československa v srpnu 1968 získali status válečných veteránů. V září vyvolal spory návrh Prahy 6 na odstranění pomníku sovětského maršála Ivana Koněva, ruský ministr kultury Vladimir Medinskij kvůli tomu přirovnal starostu městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistickým pohlavárům.

Ruský ministr označil starostu Prahy 6 za nacistu. Omluva by pomohla, reagoval Petříček

Evropa

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS) se zase dostal do sporu s ruskou ambasádou kvůli záměru zřídit v městské části pomník vlasovcům.

Rusko tento měsíc také zařadilo českou humanitární organizaci Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací. Zpráva BIS za rok 2018 zveřejněná tento týden varovala před špionážními aktivitami Ruska v ČR a opakovaně upozorňovala na naddimenzování ruské ambasády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám