Hlavní obsah

Veřejnost se s Janotou rozloučí v pátek v katedrále svatého Víta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslední rozloučení s ekonomem a bývalým ministrem financí Eduardem Janotou, který náhle zemřel v pátek ve věku 59 let, se uskuteční v pátek 27. května od 10:00 v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Informovala o tom v neděli mluvčí České biskupské konference Monika Vývodová. Obřad povede pražský arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eduard Janota v době, kdy vedl resort financí

Článek

Janota, který působil jako ministr financí v úřednické vládě Jana Fischera, zemřel na tenisovém kurtu v Radovesicích na Litoměřicku na zástavu srdce.

Resort financí zřídil pietní místo
Lidé mohou podepisovat kondoleční listinu, jež je vystavena v budově ministerstva financí v ulici Letenská 15 v Praze.

„Pan Janota pro mne představuje správný typ státního úředníka, naprosto odpovědného, pracovitého, zcela spolehlivého. Právě v posledním roce při svém pražském působení jsem mohl Eduarda Janotu blíže poznat. Jeho profesionální kvality jsou nezpochybnitelné, ale navíc jsem s radostí zjišťoval, že je i nesmírně srdečným a dobrým člověkem, který dovede mluvit se širokou škálou lidí - od dělníků po ministry, který nehledá politickou kariéru a dokáže přes výborné výsledky své práce ustoupit skromně do pozadí," uvedl Duka.

Janota byl dlouholetým nepolitickým úředníkem ministerstva financí, kde měl na starosti přípravu státního rozpočtu. Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích, dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví. Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

Jeho znalostí využívali počínaje Ivanem Kočárníkem všichni čeští ministři financí, až v září 2006 ho ministr financí z ODS Vlastimil Tlustý po svém nástupu do funkce odvolal. Po odchodu Tlustého z ministerstva v lednu 2007 ho tehdejší ministr Miroslav Kalousek (tehdy KDU-ČSL, nyní TOP 09) jmenoval zpět do funkce. Poté, co Sněmovna na jaře 2009 vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka, se stal ministrem financí Fischerova překlenovacího kabinetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám