Hlavní obsah

Veřejná zakázka byla zmanipulovaná, tvrdí firma, která ji přitom vyhrála

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Je to paradox. Firma, která vyhraje veřejnou zakázku za desítky miliónů, z ní nakonec vycouvá a tvrdí, že důvodem jsou nekalé praktiky, které ji provázely. To je případ ostravské společnosti Resa, která letos na jaře vyšla vítězně z tendru na rekonstrukci Muzea Šumavy v Sušici.

Foto: Muzeum Šumavy Sušice

Muzeum Šumavy v Sušici

Článek

Zástupce společnosti Jan Sojnek odmítl podepsat smlouvu o dílo a policii údajně předal důkazy o tom, že v průběhu výběrového řízení čelil nepřiměřenému nátlaku, a nemá tak k zakázce důvěru.

„Teď k tomu nemohu nic říci, protože je to v šetření policie. Podal jsem vysvětlení, a protože se jedná o hodně závažnou věc, nerad bych zveřejněním detailů narušil práci kriminalistů,“ uvedl na dotaz Práva Sojnek.

Nechtěl ani naznačit, z čí strany měl být ovlivňován a proč. „Brzy toho budou plné noviny, to si pište,“ dodal. Potvrdil pouze, že orgánům činným v trestním řízení celou záležitost podrobně popsal a předložil jim prý i písemné důkazy. „Víc to komentovat v tuto chvíli opravdu nechci, snad jen to, že ta zakázka je hodně špatná,“ uzavřel Sojnek.

Podle informací Práva už klatovští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži.

Trestní oznámení ale přišlo z muzea

O podrobnostech ale hovořit nechtějí právě s ohledem na to, že vyšetřování se teprve rozbíhá. Potvrdili pouze, že zatím nikoho neobvinili.

Trestní oznámení ale nepodala firma Resa, nýbrž ředitelka muzea Šumavy Zdeňka Řezníčková.

„V den, kdy jsme si měli s vítěznou firmou plácnout, pan Sojnek přijel a dal nám písemné vyjádření o tom, že smlouvu nepodepíše. Zdůvodnil to nátlakem a ovlivňováním v průběhu výběrového řízení a bez bližšího vysvětlení zase odjel,“ prohlásila šéfka muzea.

Ta to pochopila tak, že na ně někdo tlačil, aby se nepřihlašovali do výběrového řízení nebo z něho odstoupili a zakázku mohla dostat jiná firma.

Černý puntík už mají

„Tohle obvinění jsme nemohli jen tak nechat viset ve vzduchu a nereagovat. Jedná se tam o evropské dotace, nemůžeme si dovolit zahájit a rozjet stavbu – a pak nás někdo soudně napadne a zpochybní celé výběrové řízení. Proto jsme dali podnět policii, aby to prošetřila,“ pokračovala Řezníčková. Rekonstrukce muzea za bezmála pětadvacet miliónů korun už začala.

„Podle zákona jsme vybrali druhou firmu v pořadí a podepsali s ní smlouvu,“ uzavřela Řezníčková.

Firma Resa ale už z minulosti také jeden černý puntík má. Dostala pokutu 300 tisíc korun od Úřadu pro hospodářskou soutěž za smyšlenou referenci při tendru města Hostinné na úpravy františkánského kláštera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám