Hlavní obsah

Verdikt z Ústavního soudu o poplatcích padne příští středu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Verdikt Ústavního soudu o návrhu poslanců ČSSD a KSČM, kteří mimo jiné žádají zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, padne ve středu 28. května. Takový je výsledek úterního neveřejného jednání pléna ústavních soudců. Právu informaci potvrdil mluvčí Ústavního soudu Michal Spáčil, odmítl však říct, jak soudci o návrhu rozhodnou.

Článek

Podnět ke zrušení zákona o reformě veřejných financí dali loni v říjnu opoziční poslanci. Ústavní soud jeho projednávání rozdělil do tří částí. V prvé části, zaměřené na ústavnost přijetí této právní normy a na daňové otázky, nedali soudci opozičním poslancům za pravdu.

Projednávání zákona mělo podle nich řadu nedostatků a vyznačovalo se malou politickou kulturou, ale nebylo neústavní.

V případě druhé části, věnované zdravotnictví a zejména regulačním poplatkům, se soudci neshodli ani po dvou veřejných jednáních a odročili vyhlášení verdiktu na neurčito.

Třetí částí zákona o veřejných financích se ÚS zabýval v dubnu, zrušil normu, podle níž jsou první tři dny nemocenské neplacené. Ostatní návrhy opozice na zrušení sociální části vládní reformy soud zamítl. Změna vstoupí v platnost od letošního 30. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám