Hlavní obsah

Vepřín v Letech rušit nechceme, shodli se jihočeští Romové

Právo, Vladimír Vácha
LETY

Jihočeské romské iniciativy se na čtvrtečním jednání s hejtmanem Jiřím Zimolou (ČSSD) shodly na tom, že první vyjádření ministra Michaela Kocába ohledně zrušení vepřína v Letech na Písecku, v sousedství Památníku romského holocaustu, bylo hodně nešťastné a populistické. Novinářům to po jednání řekl hejtman Zimola.

Článek

To potvrdil po schůzce jménem přítomných zástupců romských iniciativ i Matěj Šarközi z občanského sdružení Člověk v tísni. Podotkl, že jihočeským Romům se ministrovy výroky pronesené v době hospodářské recese nelíbí, neboť by mohly vést ke kritice Romů.

"Nepotřebujeme stovky miliónů. Myslím, že by stačilo několik desítek, aby se upravil přístup k památníku a dostal důstojnou podobu včetně jeho okolí, kde mimo jiné chybí sociální zařízení. Jednání o zmíněných úpravách probíhají s krajem už asi tři roky a máme příslib, že peníze na zmíněné nezbytné úpravy se podaří získat. O to, aby se vepřín zrušil, usilují jiné organizace, my to nejsme,“ uvedl Šarközi a dodal, že bourání vepřína v době hospodářské krize je zbytečným vyhazováním peněz.

Připomněl, že jihočeští Romové našli pochopení jak u bývalého hejtmana Jana Zahradníka (ODS), tak současného Jiří Zimoly (ČSSD). "Nemáme jim co vyčítat. Věřím, že ministerstvo financí konečně uvolní přislíbené peníze pro kraj, aby mohl uskutečnit, na čem jsme se dohodli,“ zdůraznil romský aktivista.

Romové hejtmana potěšili

"Potěšilo mne, že romské iniciativy netrvají na zbourání vepřína. Plně je proto podporuji v jejich úsilí zkulturnit okolí současného pietního místa a všemožně jim v tom pomohu. Souhlasím, že je nutné upravit komunikaci, vybudovat parkoviště a dostatečné sociální zázemí.

Rozhodně by se nemělo ale jednat za současné tíživé ekonomické situace o sumu přesahující osm set miliónů korun. Osobně si myslím, že vše na čem jsme se shodli, si vyžádá náklady v řádu třiceti miliónů,“ konstatoval jihočeský hejtman.

Podotkl, že okamžitě začne apelovat na vládu, aby dodržela slib a peníze poskytla. Je připraven okamžitě s příslušnými mistry na toto téma hovořit a jednat. 

Reklama

Výběr článků

Načítám