Hlavní obsah

Vepřín v Letech oblehli aktivisté, žádají jeho likvidaci

Lety

Aktivisté zahájili ve středu v Letech na Písecku blokádu vepřína, který stojí na místě bývalého pracovního tábora pro Romy. Umístění farmy se nelíbí pozůstalým po obětech romského holokaustu ani OSN a žadají jeho odstranění. Vláda ale nemá na jeho odkoupení a následnou likvidaci areálu peníze. Blokáda by měla trvat nejméně do pátku.

Foto: Tomáš Binter, ČTK

Aktivisté blokují vepřín v Letech, který stojí na místě bývalého pracovního tábora pro Romy.

Článek

Osm lidí ze severních Čech a z Německa před vjezdem do vepřína společnosti AGPI rozvinulo transparenty s nápisy „Romská hrdost” či „Opre Roma!” Na vrata připevnili ceduli s přeškrtnutým nápisem Holokaust. Prasečí farma na místě genocidy je podle nich ostudou všech lidí v zemi. Dodali, že jde o nenásilný protest a chtějí klást jen pasivní odpor.

Akce nejdříve nevyvolala žádné reakce. Problém ale nastal odpoledne, když protestující bránili vjezdu dvou nákladních aut s krmivem do areálu. Situaci musela řešit policie.

„Zvířata se musí denně napájet a krmit, jinak jde o týrání,” uvedl místopředseda představenstva AGPI Jan Čech. "Když zastavíte výrobu v automobilce v Mladé Boleslavi, tak se nevyrobí auta, dodají se o týden později, ale zvířata jsou živá," dodal.

Foto: Tomáš Binter, ČTK

Aktivisté blokují příjezdovou cestu vepřína v Letech, který stojí na místě bývalého pracovního tábora pro Romy.

Policisté na místě obnovili provoz a auta se dostala do areálu. Zásah nebyl podle mluvčí písecké policie Kamily Ingrišové dramatický, nikdo nebyl zadržen.

Částí se dotýká místa kde byl lágr

Podle Čecha stojí nedaleko památníku 13 hal, v níž společnost chová 13 tisíc prasat. Vepřín se budoval na neúrodných pozemcích obce po roce 1970. Podle Čechových informací tehdy nikdo nevěděl, kde přesně pracovní tábor pro Romy stál. Až později se podle pamětníků snažili pomocí letecké techniky zmapovat situaci. Z šetření prý vyplynulo, že vepřín nestojí v místě tábora.

Foto: Tomáš Binter, ČTK

Aktivisté blokují vepřín v Letech, který stojí na místě bývalého pracovního tábora pro Romy.

"Naše požadavky jsou - okamžité ukončení prasečí farmy, odvezení prasat, demolice objektů a vyčištění místa od prasečích exkrementů. A chceme, aby tady byl vybudován důstojný památník obětem holokaustu. Na něj už nechceme asi žádné peníze, to bychom zařídili sami, když nám to místo připraví," uvedl Miroslav Brož z občanského sdružení Konexe.

Tábor Lety byl otevřen v srpnu 1940 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 v něm zahynulo a přes pět set bylo převezeno do Osvětimi. Z koncentračních táborů se vrátilo 600 Romů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám