Hlavní obsah

Vepřín v Letech má skončit, schválila vláda

Právo, Novinky, zpe, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vepřín v Letech u Písku, kde byl původně koncentrační tábor, by měl skončit. Návrh na ukončení provozu v pondělí schválil kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle ředitele společnosti Agpi, která vepřín v Letech vlastní, Jana Čecha firma stále čeká na konkrétní nabídku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vepřín v Letech u Písku stojí na místě bývalého romského tábora.

Článek

„Vláda rozhodla, aby byl vypracován znalecký posudek, který by určil cenu pozemků a nemovitostí, aby se mohl udělat další krok a stát mohl objekt a pozemky odkoupit, aby jednou provždy tato problematika byla vyřešena,“ řekl na tiskové konferenci lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka.

Kabinet přitom původně na oficiálním programu vepřín v Letech neměl.

„Byl jsem pověřen, abych udělal ocenění areálu, který je v bezprostřední blízkosti památníku. Konkrétní suma se bude vytvářet a bude předmětem jednání,“ přiblížil po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který spolu s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD) vepřín v Letech dlouhodobě řeší.

Herman výši sumy, za kterou by stát vepřín koupil, prozradit nechtěl. „Nějaká čísla existují, ale to bych mařil záměry, kdybych s nimi šel na veřejnost. Je to poprvé, kdy zástupci akcionářů připustili možnost, že by uvažovali o této variantě. Hodnotím to jako velkou míru vstřícnosti,” konstatoval Herman.

Situace by se podle něj měla vyřešit v řádech několika měsíců.

Firma: Čekáme na nabídky

Ředitel společnosti Agpi, která vepřín v Letech vlastní, Jan Čech nespatřuje v pondělním rozhodnutí vlády velký posun. „V podstatě se dohodla na tom, co víme už od červnové návštěvy ministra financí Babiše. Stále čekáme na konkrétní nabídky ohledně odkupu vepřína i pozemků. Podle dosavadního jednání se zdá, že se vše protáhne,“ uvedl Čech.

Doplnil, že o možném prodeji vepřína rozhodnou až konkrétní nabídky. „Je to areál na pěti hektarech a je tady hodně zvířat,“ zdůraznil už dříve Čech.

Starostka obce Lety Blanka Hlavínová se k rozhodnutí vlády nevyjádřila. „Nechci se k tomu vyjadřovat, je to jejich rozhodnutí a tak to musíme brát,“ podotkla Hlavínová.

Při příchodu na jednání vlády se o Letech zmínil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Prohlásil, že Herman dostal vyčiněno od vedení lidovců, když spolu s Babišem před dvěma měsíci památník navštívil. [celá zpráva]

Šup a byl tam

Kauza Lety začala politickou scénou hýbat letos začátkem září. Podle serveru Aktuálně měl Babiš na návštěvě Varnsdorfu říci: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval – šup a byl tam.“

Ministr financí si stojí za tím, že se takto nevyjádřil. Za výroky, které neřekl, se omluvil na plénu Sněmovny. Premiér Sobotka poté svého koaličního partnera Babiše obvinil z toho, že překročil hranici náckovství.

Reklama

Výběr článků

Načítám