Hlavní obsah

Velvyslanec USA vysvětloval starostům radar

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Velvyslanci USA Richardu Graberovi se prozatím nepodařilo zlomit odpor některých středočeských starostů proti plánované radarové základně. Příliš nových informací o objektu americké armády, který by měl stát ve vojenském výcvikovém prostoru Brdy, se na páteční schůzce v Příbrami s velvyslancem USA starostové místních obcí nedozvěděli.

Článek

Všichni zúčastnění ohodnotili jako přínos vůbec to, že se o problému mluví a že tímto oficiálním setkáním zahájili řadu dalších schůzek. "Do měsíce bychom se měli sejít znovu a požádal jsem pana velvyslance, aby s ním přijeli i odborníci a abychom se bavili konkrétněji," hodnotil schůzku s velvyslancem starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD).

Nejčastěji se starostové z obcí v okolí vojenského újezdu zajímali o otázky bezpečnosti, ochrany životního prostředí a také o případná omezení pohybu místních obyvatel ve vojenském prostoru.

"Problematika zpřístupnění prostoru je plně v rukou vaší armády. Radarová stanice na to nemá žádný vliv," ujistil velvyslanec Graber. Podle něj byly otázky starostů zcela legitimní a očekávané. "Podle zkušeností z jiných radarových stanic nejsou žádné dopady na zdraví obyvatel, na životní prostředí. Život zdejších lidí by se vůbec nezměnil," dodával Graber, podle něhož je naopak radarová stanice bezpečnostním přínosem nejen pro Spojené státy americké, ale také pro Českou republiku.

Nic z jeho slov ale příliš neoblomilo negativní stanoviska některých starostů včetně příbramského, který je proti výstavbě stanice stejně jako hlavy menších obcí. "Nic konkrétního tady nepadlo, ale naše připomínky určitě dávají jasné mantinely. Pan velvyslanec mě ovšem zatím nepřesvědčil, jeho stanovisko je příliš jednostranné," řekl Právu starosta Hluboše, která leží asi 200 metrů od hranic vojenského újezdu, Jiří Prokeš (SNK-ED).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám