Hlavní obsah

Velrybář Horáček přešel od ČSSD k Severočechům.cz

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Podnikatel Tomáš Horáček, který asistoval u hromadných náborů v ústecké ČSSD, změnil působiště. Zamířil do vod politického hnutí Severočeši.cz. Prokazují to fotografie a také zvukový záznam z jedné ze schůzek představitelů tohoto uskupení.

Článek

Jak prozradil zdroj Práva, který materiály poskytl, setkání se uskutečnilo 5. srpna v Teplicích, v restauraci Gurman. V pasáži jednání, které tajně zvukově i obrazově zaznamenal jeden z účastníků, se řeší kandidátky Severočechů.cz. Zvuková stopa je dlouhá zhruba osm minut.

„Prostě přes víkend budeme zpracovávat pořadí těch kandidátů, ještě i s centrálou. Poslední schůzka v pondělí ještě v osm hodin tady,“ říká na záznamu jeden z mužů. Podle zdroje Práva jde právě o Horáčka, který je ostatně zachycen na fotografiích ze schůzky.

„Hlavně aby tam, nic proti mladejm, ale aby tam nebyli vyloženě jenom mladý lidi, že jo, protože počítáme, že čtyři pět lidí se do toho zastupitelstva dostane,“ promlouvá dále.

Tvrdí přitom, které strany například v Děčíně mají šanci: „Konkrétně v Děčíně ódeeska, ČSSD je úplně nevolitelná.“

Projížďka a pár stovek za členství

Horáček je spojován s řadou náborů, ke kterým došlo, nebo se k nim schylovalo v rámci ústecké ČSSD. Lidem byly za účast na schůzích nabízeny například projížďky luxusními auty, rauty nebo suma 300 korun.

Horáček se například po květnových volbách zúčastnil schůze litoměřické ČSSD, kde k pokusu o nábor došlo. Byl přitom přistižen se štosem přihlášek do soc. dem. v ruce, ačkoli v té době už nebyl členem strany. Nadále je ale členem Mladých sociálních demokratů.

Tehdejší předseda Jiří Paroubek na informace o náborech reagoval slovy: „Možná že ten čtyřiadvacetiletý chlapec, který je – jak říkáte – podnikatel, to tak trochu přehnal, tak to s ním budeme řešit, dozvíme se, co se vlastně stalo, jestli se vůbec něco stalo.“ V zákulisí ústecké soc. dem. se říká, že Horáček má blízko k Paroubkovu příteli, šéfovi ústecké ČSSD Petru Bendovi.

Severočechy.cz a ústeckou ČSSD nepřímo spojuje jedna z povolebních událostí. Současná jednička kandidátky Severočechů.cz pro komunální volby v Ústí nad Labem Jiří Morštadt byl totiž 14. června letošního roku osobně přítomen jednání Krajského výkonného výboru ČSSD, kde se řešilo další Bendovo setrvání v čele ústecké krajské organizace.

Pozoruhodné také je, že se s Horáčkem objevil v červnu pozitivně laděný rozhovor ve čtrnáctideníku Severočeský metropol. Morštadt stojí v čele společnosti, která časopis vydává.

Reklama

Výběr článků

Načítám