Hlavní obsah

Velké strany jsou minulostí, účast - prostě katastrofa, tvrdí politologové

Novinky, jas

Velké strany na české politické scéně jsou po skončených evropských volbách minulostí. Jejich výsledek však i s ohledem na katastroficky nízkou účast dění na tuzemské scéně nijak výrazněji neovlivní, míní politologové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební účast byla podle politologů extrémně nízká.

Článek

„Co po těchto volbách platí možná ze všeho nejvíc, je fakt, že v ČR už neexistují velké strany,“ míní politolog CEVRO Institut Ladislav Mrklas. „Došlo k určitému rozstřelu stranického systému,“ dodal. Bude podle něj zajímavé sledovat, jestli se začne koncentrovat zpátky, nebo se bude „rozprskávat“ dále.

Nízká účast je podle něj důkazem toho, že lidem je dění na půdě Evropského parlamentu vzdálené, případně je nezajímá. „Jsou instituce, kterým občané nerozumějí, to je Senát a teď je to i Evropský parlament,“ říká Mrklas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V koalici k přeskupení nedojde

Politolog Jan Kubáček poukázal na skutečnost, že ani relativně nové strany sbírající protestní hlasy (ANO, Úsvit, Piráti) nedokázaly voliče mobilizovat. „Pro všechny strany je to varování, že témata musí být důležitá a silná, jinak budou lidé držet palce z domova,“ doplnil. Účast označil za „katastrofickou a hraniční“, neboť zpochybňuje reprezentativnost volebních výsledků.

Kubáček zároveň očekává, že vládní strany a vztahy v koalici výsledek svým způsobem uklidní. „Umravní Andreje Babiše (ANO), protože nebyl tak převahový, jak očekával,“ řekl a dodal, že kritikům premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky naopak nedává do rukou pádný argument volebního fiaska. Sobotka jej však nemůže označit za úspěch a musí dopřávat prostor i oponentním názorům uvnitř stany.

Kubáček i Mrklas se shodují, že s výsledkem mohou být spokojeni lidovci, kteří se mohou cítit silnější.

Jasněji se rozložení sil ukáže při výběru eurokomisaře. „Patrně to bude velmi těžko se rodící kompromis, ze kterého může nakonec vyjít až ten třetí vzadu (KDU-ČSL),“ odhadl pro ČTK politolog Petr Just.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám