Hlavní obsah

Velehradem zazněly písně ve staroslověnštině, dorazil i Zeman

Aktualizováno

Před bazilikou na Velehradě začal slavnostní koncert, kterým vrcholí čtvrteční program tradičních katolických Dnů lidí dobré vůle 2013. Letos jsou věnovány oslavám 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na koncert zavítal i prezident Miloš Zeman.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Prezident Miloš Zeman navštívil Velehrad u příležitosti oslav výročí příchodu věrozvěstů.

Článek

Na akci vystoupil mimo jiné Jiří Pavlica s Hradišťanem a pěvci Simona Houda-Šaturová, Franco Vassallo a Roman Janál. Výtěžek akce bude rozdělen mezi tři projekty.

Koncert tradičně otevřel Velkomoravský chorál v podání hudebníků cimbálové muziky Hradišťan, kteří pak v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka přidali ještě píseň Obrana Konstantinova v Benátkách, kterou také zazpívali ve staroslověnštině. Program byl podle pořadatelů zaměřen zejména na vážnou hudbu, aby mladým lidem ukázal, že tento druh umění je atraktivní. Nabídl ale třeba i Pavlicovu píseň Věrozvěstové.

Lidí ale odhadem ani přes významné výročí a příjemné počasí nepřišlo více než v minulých letech. Návštěvníci se tak na nádvoří netísnili, posedávali na travnatých plochách i na dlažbě před obrazovkami. V úvodu koncertu, během něhož lidé několikrát ocenili účinkující potleskem, vypustili několik stovek balonků.

Publikum pozdravil zlínský hejtman Stanislav Mišák, na závěr promluvil i prezident Zeman, který vyjádřil podporu zřizování hospiců. "Myšlenka hospiců mě zaujala, protože ona vrací důstojnost smrti a důstojnost umírání do důstojnosti žitého života," řekl prezident. Dodal, že v nejbližších dnech s kardinálem Dominikem Dukou navštíví hospic v Červeném Kostelci na Náchodsku a budou se radit o finanční i politické podpoře tohoto hnutí.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Dny lidí dobré vůle 2013 ve Velehradě

Prostředky získané z koncertu podpoří projekt České katolické biblické dílo, jehož cílem je přispět prostřednictvím kurzů, seminářů či školení k lepšímu porozumění bible, projekt Adopce na blízko podporující dobrovolnické mise v zahraničí a Nadační fond Adiuvare, který se zaměřil například na podporu vzdělání studentů ze sociálně slabších rodin.

Vedle prezidenta Zemana, který na Velehrad přijel už v podvečer a položil květiny k oltáři baziliky Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a svatého Metoděje, na koncert zavítali také premiér Jiří Rusnok, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), patronka festivalu Livia Klausová a papežský legát a záhřebský arcibiskup Josip Bozanić.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Prezident Miloš Zeman položil ve Velehradě květiny k oltáři v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a sv. Metoděje

V rámci Dnů dobré vůle byla ve čtvrtek mimo jiné slavnostně představena zlatá mince v nominálně hodnotě 10 000 korun, kterou vydala k letošnímu výročí příchodu slovanských věrozvěstů Česká národní banka. Na Velehradě se také tradičně setkala stovka vozíčkářů z Česka i ze zahraničí.

Foto: ČNB, ČTK

Mince vydaná k výročí 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na území Velké Moravy.

Program Dnů lidí dobré vůle v pátek pokračuje slavnostní poutní mší či výstavami ve Stojanově gymnáziu. Zájemci budou moci přispět do Velehradského rukopisu vlastnoručně přepsaným úryvkem z bible.

Dny lidí dobré vůle se na Velehradě konají od roku 2000, letošní ročník je čtrnáctý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám