Hlavní obsah

Veleba už do Senátu kandidovat nebude, z vedení SPO odejde

Senátor Jan Veleba nebude na podzim obhajovat místo v horní komoře parlamentu. Na konci března také odstoupí z čela Strany práv občanů (SPO). Věnovat by se chtěl například publikační činnosti v oblasti zemědělství.

Foto: Archiv, Právo

Jan Veleba

Článek

„Svůj mandát obhajovat nebudu. Mám pevný názor, že člověk musí vědět, kdy má skončit,” uvedl.

Veleba loni v srpnu oslavil 70. narozeniny. Vrátit by se chtěl publikačně k věcem, kterými se v minulosti zabýval, tedy především k zemědělství. Veleba byl v letech 2005 až 2014 prezidentem Agrární komory.

Politika je zvlčilá, je to vlčí společnost
senátor Jan Veleba

„Rád bych si zbytek životní dráhy vytvořil tak, aby mě to naplnilo nebo doplnilo. Beru to tak, že ta éra bude končit, a rád bych zúročil své životní zkušenosti, zážitky, pohyboval se mezi přáteli, nemusel každý den otevírat 50 e-mailů, nemusel se dívat na mediální běsnění, vyřizovat desítky telefonátů,” dodal.

Na Slovensku je to prý ještě horší

Poznamenal, že důležité je zachovat si zdraví a duševní svěžest. „Politika je zvlčilá, je to vlčí společnost. Buďme rádi, že jsme ještě tady, na Slovensku je to ještě horší. A já na to zkrátka nemám nervy,” řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sjezd Strany práv občanů v TOP hotelu Praha. Na snímku předseda strany Jan Veleba (vpravo) a prezident Miloš Zeman.

Veleba chce skončit i ve vedení SPO, která neuspěla v podzimních sněmovních volbách. Na mimořádném sjezdu, který se bude konat 28. března, rezignuje na funkci šéfa strany. Za jeden z důvodů svého plánovaného odstoupení označil právě volební neúspěch. Již nedlouho po volbách stranické vedení oznámilo, že dá své funkce k dispozici.

Kdo ho ve funkci nahradí, Veleba neví. Očekává, že personální návrhy zazní na stranickém předsednictvu, které by se mělo sejít týden před sjezdem. Ucházet se nechce ani o jiné pozice ve vedení SPO.

Zeman přijede na sjezd

Na sjezdu promluví prezident Miloš Zeman, který je čestným předsedou strany. SPO mu pomáhala při kandidatuře na prezidenta a v jejím vedení působí jeho blízcí spolupracovníci nebo příznivci. Podle Veleby by měl prezident na sjezdu vystoupit po zvolení nového vedení.

Místopředseda strany Marian Keremidský ve středu řekl, že o post stranického šéfa má zájem několik lidí, kandidaturu bude zvažovat i on. Očekává, že do čela strany budou kandidovat zastupitelé z krajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám