Hlavní obsah

Vejprty se rozloučily s tragicky zemřelými klienty domova pro zdravotně postižené

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vejprty

Pozůstalí, zástupci města a další smuteční hosté se v pátek ve Vejprtech na Chomutovsku rozloučili s osmi muži, kteří tragicky zahynuli při lednovém požáru domova pro osoby se zdravotním postižením.

Foto: Právo

Poslední rozloučení s oběťmi požáru ve Vejprtech

Článek

Společné poslední rozloučení se zpopelněnými ostatky zesnulých se konalo v obřadní síni na místním hřbitově.

Byly zde vystaveny urny s fotkami mužů. Zhruba sedm desítek příchozích obložilo pietní místo květinami a věnci. Během smuteční řeči byl zvlášť zmíněn každý ze zemřelých, jeho krátká charakteristika a jaké měl záliby. Na závěr obřadu zazněly dvě písně od Karla Gotta, při kterých většina přítomných nedokázala zadržet slzy.

„Je to hrozná tragédie, ti chlapi byli sice nemocní, ale fajn lidé,“ řekla Právu bývalá ošetřovatelka klientů.

Požár je naše noční můra, říká ředitelka domova pro seniory

Domácí

Odborná firma již opravuje poškozené přízemí vyhořelého domu Kavkaz, které v důsledku zásahu hasičů bylo promočené vodou. „Je potřeba kompletně zrenovovat podlahy, zdi a stropy,“ řekl Právu ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček, který páteční poslední rozloučení se zemřelými bere jako konec celé tragické události.

Radnice ubytovala přeživší klienty dočasně v jiných objektech, kterých správa ve městě provozuje devět. První z nich by se podle Koláčka mohli do části požárem poškozeného objektu vrátit už na konci února.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah po požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

Milion korun na pokrytí nákladů na opravu domu, které přislíbil Ústecký kraj z fondu pro mimořádné události, by město mělo dostat do konce týdne. Ve čtvrtek to řekl hejtman kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Nejsme hrdinové, vzkázali policisté pomáhající při požáru ve Vejprtech

Krimi

Pět milionů korun ze státního fondu pro mimořádné události, které žádal kraj, převedlo ministerstvo práce a sociálních věcí již začátkem týdne. Finanční pomoc vzešla také od zaměstnanců krajského úřadu, vybrali mezi sebou 70 tisíc korun. Pomoct obci se snaží také okolní města, kupříkladu Chomutov schválil finanční dar 100 tisíc korun.

V rámci veřejné sbírky a darů vybraly Vejprty přes milion korun. Peníze chtějí využít na nákup protipožárních čidel.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie vyšetřuje místo požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

K požáru došlo v neděli 19. ledna časně ráno v prvním patře domu. Záchranáři ošetřili po požárů 30 lidí, osm klientů zemřelo a tři utrpěli vážná zranění. Jeden stále leží v kritickém stavu v nemocnici.

Příčinou požáru byla podle kriminalistů manipulace s otevřeným ohněm, technickou závadu vyloučili. Hořet začalo podle nich ve společenské místnosti, konkrétně na gauči. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, pachateli za něj hrozí až osm let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám