Hlavní obsah

Vedra vystřídají bouřky s nárazovým větrem a přívalovým deštěm

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu varoval před silnými bouřkami, které mají v noci na neděli zasáhnout Čechy. Bouřky mohou doprovodit přívalové srážky a silné nárazy větru. Slabší bouřky se mohou vyskytnout už v sobotu odpoledne a večer.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z fotografií Mitchella Kroga

Článek

V přívalových srážkách může spadnout až 50 milimetrů vody na metr čtvereční a nárazy větru mohou mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. Intenzivní bouřky se mohou vyskytovat i v dalších dnech.

Tam, kde bouřky způsobí přívalové srážky, je třeba počítat s rychlým odtokem vody ze svahů, rozvodněním malých toků a zatopením níže položených míst. I na silný vítr by se lidé měli připravit tak, že zajistí předměty, které by se mohly uvolnit.

Před studenou frontou, která bouřky od západu přinese, bude na území České republiky i dále proudit velmi teplý vzduch od jihu. V sobotu může teplota vystoupit nad 34 stupně Celsia a ještě v neděli budou nejvyšší denní teploty s výjimkou západu a severozápadu Čech překračovat 31 stupeň Celsia, vyšší než 34 stupně mohou být již jen na Moravě a ve Slezsku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám