Hlavní obsah

Vedení VV má kauzu Bátora za vyřešenou, TOP 09 na jednání vlády nepůjde

Praha

Předsednictvo VV má tahanice kolem personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory za vyřešenou od pátku, kdy se jeho šéf Josef Dobeš (VV) za něj omluvil a distancoval se od jeho vyjádření. Podle véček se situace uklidní, jakmile se lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg vrátí z dovolené. Předsednictvo TOP 09 ale podpořilo své ministry, kteří odmítají přijít na vládu, dokud bude Bátora ve funkci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) uvedla, že vedení strany chce hovořit o celé záležitosti osobně se Schwarzenbergem, podle ní se předsednictvo shodlo na tom, že kauza je „přefouknutá“.

„Je pro nás důležité, že ministr Dobeš sdělil panu Bátorovi, aby již nevystupoval aktivisticky v možném rozporu se svou úřednickou funkcí,“ uvádí ve stanovisku předsednictvo VV.

Bárta: je to povrchní účelová kauzička

Oficiální předseda VV Radek John k tomu poznamenal, že postoj TOP 09 považuje za ultimátum. „Pokud by tato záminka měla znamenat odchod vlády před projednáním daňové reformy, tak je to nezodpovědnost ze strany TOP 09,“ řekl John.

Faktický lídr VV Vít Bárta řekl, že coby předseda poslaneckého klubu figuruje na jednání předsednictva jen jako přísedící, a proto mu prý nepřísluší komentovat jeho stanoviska. Nicméně posléze svůj názor na spor poskytl: „Kdyby Josef Dobeš přišel k holiči a špatně se ostříhal, jistě by měla TOP 09 problém s účesem pana Dobeše. Je to povrchní účelová kauzička, je jenom o podobě zdanění hazardu.“ Podle VV totiž TOP 09 manévruje kolem dané předlohy, která se má projednávat právě ve středu v rámci reformy daní.

Jde o bílého psa, nebo zdanění hazardu?

Podle Bárty je „Bátora jen bílým psem v boji o to, jak bude vypadat daňová reforma“.

TOP 09 ale trvá na svém a na jednání vlády odmítá přijít, dokud kontroverzní úředník bude zastávat vysoký post ve státní správě. Předsednictvo strany postup svých ministrů v úterý schválilo.

„TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit. Palčivé ekonomické výzvy, které před vládou stojí, lze však řešit pouze v rámci hodnotového systému, ze kterého TOP 09 jako konzervativní strana vychází. Podpora extremismu ve státní správě do tohoto systému nepatří,“ uvedlo ve stanovisku.

Za Bátorou stojí Klaus

Ladislava Bátoru přijal na významný post personálního ředitele ministr školství mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV) na doporučení lidí z okolí prezidenta Václava Klause, který i osobně Bátoru bránil. Bátora se svými konzervativními názory na pomezí únosnosti a svou minulostí spojenou s extremistickými spolky se dostal pod palbu kritiky, jeho odstoupení požaduje nejedna petice a organizace za lidská práva i politické subjekty.

Kořeny poslední vládní krize

Karel Schwarzenberg (TOP 09) v tisku uvedl, že na přímé odvolání Ladislava Bátory si nikdo netroufá, jelikož má vysoké krytí, čímž naznačil, že za Bátorou stojí prezident Václav Klaus i ministr školství Josef Dobeš (VV). Posteskl si přitom, že s ohledem na jeho názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora v reakci na to uvedl na svém facebookovém profilu na adresu vicepremiéra: „Chudáček starej… To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“

TOP 09 popudil zejména svými urážkami na adresu Schwarzenberga. Kontroverzi však Bátora vzbudil již tím, že coby předseda Akce D. O. S. T. veřejně protestoval proti pochodu homosexuálů Prahou a vyčinil mimo jiné i velvyslancům západních zemí. Také Nečas s jeho postupy nesouhlasil, podle něj se nemůže státní úředník chovat aktivisticky. Kalousek to nazval pronikáním extremistických názorů státní správou. Dobeš si ale za svým podřízeným stojí, byť se od jeho chování distancuje, a dokonce se za něj musí omlouvat.

Čtěte také:
Hájek pošle na Schwarzenberga právníky: Hrubě urazil prezidenta
Jestli chce někdo opustit koalici, ať tak učiní přímo, vyzývá ODS
Kde byla TOP 09, když jsem bránil ve jmenování Bátory náměstkem, ptá se Nečas
Schwarzenberg: Buďto my, nebo Bátora. Dobeš: Bátoru neodvolám
Kalousek: Jestli Jakl a Hájek dělají ostudu, to si musí prezident zvážit sám
Také Schwarzenberg chce odchod Bátory. Ať řídí sklad tužek, říká
Kalousek: Nečas se mýlí, nám vadí pronikání extremismu do státní správy
Od Bátory se distancujte, vzkázal Nečas omlouvajícímu se Dobešovi
Gazdík: Bátora na školství nepatří, když posílá intelektuály do hajzlu
Schwarzenberg: Bátorova slova mě neurazila, ale úředník tak mluvit nemůže
Dobeš: Na „starém chudáčkovi“ není nic znevažujícího, Bátora zůstane
Jakl: Bátora je terčem sprostých útoků i pomluv a nesmí se bránit
TOP 09 nebude chodit na jednání vlády, požaduje odchod Bátory či Dobeše
Bátora o Schwarzenbergovi: Chudáček starej, to se mu to bezostyšně prská
Další exces by Bátorovi zlomil vaz, varují VV
Bátora je poloviční fašista, míní Zeman
Dobeš: Bátoru přes palubu nehodím, je profesionální
Bátora je rasista, tvrdí Kalousek a požaduje jeho odchod
Úředník se nesmí chovat jako politický aktivista, zpražil Bátoru Nečas
Nepodporujte v Česku gaye, vyzývá Bátora amerického velvyslance
Zbavte ministerstvo školství Bátory, žádají organizace šéfy vládních stran

Reklama

Výběr článků

Načítám