Hlavní obsah

Vedení středočeské ČSSD kvůli kauze Rath nerezignuje

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezignace vedení středočeské ČSSD se zatím nekoná. Na středečním několikahodinovém jednání krajského výkonného výboru sociální demokracie ve Sněmovně bylo totiž schváleno usnesení, že špičky organizace odstoupí teprve, až tak učiní krajští radní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec a středočeský lídr ČSSD Richard Dolejš

Článek

V této souvislosti je paradoxní, že na rokování byla zároveň podpořena nominace Zuzany Moravčíkové na post hejtmanky, který se uvolnil po zatčení Davida Ratha. Moravčíková je v současné době pouze zastupující "vládkyní" kraje.

Navíc nebylo ani schváleno konání mimořádné volební konference, která by určila nové vedení krajské organizace a předělala kandidátku pro podzimní krajské volby.

Z verdiktu středočeské ČSSD je zklamán první místopředseda strany Michal Hašek. Zkritizoval, že nebylo naplněno usnesení ÚVV. A oznámil, že nejužší vedení strany se bude situací zabývat. Špičky ČSSD podle něj musí vydat jasný signál o nutnosti změn ve středočeské organizaci.

Také místopředseda krajské organizace Jiří Havlíček, který je v opozici vůči dlouholetému Rathovu spojenci a šéfovi středočeské soc. dem. Richardovi Dolejšovi, neskrýval nad verdiktem rozhořčení.

„Je to pro mě obrovské zklamání. Od jednání jsem očekával jasný krok a jasné rozhodnutí, že přijme politickou odpovědnost a svolá mimořádnou konferenci, která by zvolila nové vedení a rozhodla o nové kandidátce pro krajské volby. Považoval bych to za dané situace za jediný možný a správný krok k obnovení důvěry u veřejnosti,“ řekl Havlíček Novinkám.

Dolejš je politický Hujer, píše Foldyna

Do Dolejše se velmi ostře pustil na svém Facebooku děčínský poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který na ÚVV úspěšně předložil výzvu k rezignaci vedení středočeské organizace.

„Dolejš potvrzuje, že je obyčejný aparátčík, politický Hujer! Od Grosse přes Ratha, pořád jen Hujer. Měl šanci ukázat, že už se v politice něco naučil, neukázal,“ uvedl Foldyna, který vyjádřením narážel na fakt, že Dolejš podporoval někdejšího šéfa ČSSD Stanislava Grosse i Ratha.

K rezignaci přitom vyzval špičky ČSSD ve středních Čechách nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, ústřední výkonný výbor (ÚVV). O návrzích se hlasovalo tajně. V rámci středočeské soc. dem. se mezitím znovu rozhořel spor mezi Dolejšem a jeho rivalem, bývalým místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

Dolejš v reakci na rozhodnutí ÚVV uvedl, že by celé vedení organizace mělo převzít zpětně politickou odpovědnost za Urbana kvůli kauze Toskánsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám