Hlavní obsah

Vedení policie řeší problém: co s Kubicem a jeho útvarem?

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Chození kolem horké kaše teď připomíná aktuální dění kolem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který vede Jan Kubice. Na policejním prezidiu totiž sílí hlasy pro jeho odvolání, vedení policie zatím ale volí vyčkávací taktiku.

Článek

Vztahy mezi ÚOOZ a ostatními útvary včetně vedení kriminálky jsou přitom na bodu mrazu a situace je podle zdrojů Práva dlouhodobě neudržitelná. Plánovaná reforma policie, která počítá s reorganizací všech celostátních útvarů a jejich slučováním, je ale zároveň příliš daleko, měla by se realizovat až počátkem roku 2009.

"Je jasné, že se celé vedení ÚOOZ musí vyměnit ještě předtím, protože ta situace už ovlivňuje i vyšetřování. Lidé z vedení to vědí, ale jde přece jenom o velmi citlivou záležitost, takže se do toho nikomu příliš nechce," řekl Právu dobře informovaný zdroj z policejního prezidia.

Kubice je v čele útvaru 12 let

A co vlastně policejním šéfům na ÚOOZ vadí? Jednak je to údajná opotřebovanost samotného Kubiceho, který protimafiánskému útvaru velí už od jeho počátku v roce 1995, ale jádrem sporu je aféra kolem tzv. Kubiceho zprávy.

Tu šéf ÚOOZ předal loni těsně před parlamentními volbami poslancům z branně-bezpečnostního výboru a mimo jiné si v ní stěžoval na snahy o ovlivňování vyšetřování citlivých kauz ze strany tehdejšího vedení policejního prezidia a představitelů vlády.

"To je věc, kterou si prostě nemůže dovolit. Není možné, aby se některá ze složek policie začala takhle míchat do politiky," dodal k tomu zdroj. Samotní představitelé útvaru jakoukoliv politickou angažovanost důrazně popírají.

Podle Martinů není odvolání aktuální

Právě kvůli vystoupení ve Sněmovně se nicméně už loni pro Kubiceho odvolání vyslovoval tehdejší ministr vnitra za ČSSD a současný šéf sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan. U minulého policejního prezidenta Vladislava Husáka ale podporu nenašel, problém s ÚOOZ má tak nyní na stole jeho nástupce v čele policie Oldřich Martinů.

Ten připouští, že situace není zdaleka ideální. "Problémy jsou zejména v komunikaci nebo s prací s informacemi. Není možné, aby uvnitř policie existovaly takové ostrůvky, jako je tomu v případě ÚOOZ," řekl Právu Martinů. Spekulace o Kubiceho odvolání však odmítl. "Výměna vedení v tuto chvíli není aktuální. Plně se soustředíme na plánovanou reformu policie," uvedl Martinů.

Nevyloučil ovšem, že určitá opatření vedení policie přijme ještě před platností této reformy. Zdroj z ředitelství kriminálky, pod kterou celostátní útvary spadají, však v této souvislosti naznačil, že střídání na postu šéfa ÚOOZ by takovým opatřením mohlo být. "Situace skutečně není dobrá a v takovém případě se musí vedení toho útvaru snažit o nápravu. To se ale neděje, takže zbývá jediný logický krok, a to odvolání managementu," řekl zdroj.

Kubice má silného zastánce, ministra Langera

Podle Bublana by mohlo být řešením jmenování nového ředitele ÚOOZ s dočasným mandátem, jehož úkolem by bylo dovést útvar ke zmiňované reorganizaci.

Současný ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ale na rozdíl od svého předchůdce ve funkci za Kubicem stojí. "Mou důvěru rozhodně má. Případné odvolání šéfa některého z útvarů je ale plně v kompetenci policejního prezidenta, respektive jeho náměstka," připomněl v pátek Langer.

Reklama

Související články

Kubice nemá být stíhán, potvrdila prověrka

Postup dozorového státního zástupce Michala Zachystala při vyšetřování tří policistů kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy byl správný. Právu...

Výběr článků

Načítám