Hlavní obsah

Véčkaři u Ústavního soudu neuspěli, stížnost na církevní restituce odmítl

Věci veřejné neuspěly u Ústavního soudu (ÚS) se stížností, kterou podaly proti církevním restitucím. Soud se jejich stížností nebude zabývat kvůli nedostatečnému počtu podpisů zákonodárců. V pátek to oznámil předseda strany Radek John.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

VV se podle Johna obrátí na senátory, aby stížnost "vrátili do hry". Věci veřejné žádají, aby soud zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi zrušil.

Opoziční strana ve stížnosti na restituce žádala také to, aby Ústavní soud zrušil podmínku, že stížnost může podat nejméně 41 poslanců nebo 17 senátorů. Podle Johna je tato podmínka diskriminační. Soud se ale stížností z formálních důvodů odmítl zabývat a odložil ji, uvedl šéf VV.

Na senátory se strana obrátila s žádostí o pomoc dopisem, shání prý i poslance. "Naše dlouhodobé úsilí nevzdáváme. Budeme hledat podporu u všech, kteří nesouhlasí s podobou restitucí, jak je protlačila koalice," zdůraznil John.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Ústavní stížnost na restituce už mají skoro přichystanou také komunisté. Rovněž oni ale budou muset shánět podpisy poslanců jiných stran. Stížnost připravuje i ČSSD, která má k tomuto kroku dostatek poslanců i senátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám