Hlavní obsah

Véčka už nechtějí výkřiky ohrožovat dohodu koalice

Právo, ada, nig

Ani v předvečer schůze Sněmovny, na které se mají začít projednávat zásadní vládní reformy a možná i hlasování o důvěře vládě, neměla koalice jasno, zda přežije. Véčkaři chtějí tuto kapitolu uzavřít během úterka.

Foto: Petr Horník , Právo

Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

Existují náznaky, že se podvolí a přijmou nabídku na čtvrté místo ve vládě – vicepremiéra a šéfa Legislativní rady vlády. Teď mají ministry školství, místního rozvoje a dopravy. Véčka by měla také dostat v koalici příslib, že v reformních zákonech zůstanou prvky jejich programu. Navíc veřejné mínění pracuje proti nim, v době skandálů VV a vládní krize jejich preference střemhlav padají.

VV zjemňují svoji koaliční diplomacii

Představitelé strany navíc mluví diplomatičtěji než „superguru“ Vít Bárta. Ten v sobotním Právu pohrozil, že VV z vlády odejdou, nebude-li po jejich a nedostanou-li plnohodnotné křeslo ministra. „Věci veřejné neustoupí ani o milimetr,“ řekl tehdy nekompromisně.

První místopředsedkyně VV a šéfka klubu Karolína Peake si sice také stěžuje na neplnění dohody z premiérovy strany, ale mluví smířlivěji a spor nežene na ostří nože.

„Jednání musejí probíhat tak, aby z jejich výsledku si všichni koaliční partneři byli schopni zachovat tvář. Výkřiky navenek nechci poškozovat možnou dohodu,“ řekla Právu.

Podle Peake už nechtějí dál napínat veřejnost ani koaliční partnery, a tak hned po ránu zasedne předsednictvo strany a poslanecký klub, aby véčka jasně řekla, zda koalice zůstane tříčlenná.

„Nechceme dál napínat veřejnost“

„Myslím, že od nás očekávají naši koaliční partneři i naši voliči, abychom už dali jasně najevo, jak se bude ubírat tato vláda dál. Musíme do začátku schůze vyřešit otázku, zda zůstáváme ve vládě, nebo zda v ní nezůstáváme. Já to jinak nevidím,“ řekla. Dodala, že stranické orgány zasednou ještě před schůzkou koaličních špiček. Ta se uskuteční těsně před úterní sněmovní schůzí.

„Jsme časově zahnaní do kouta a nechceme už dál napínat veřejnost. Nám byly před šesti týdny dány nějaké sliby a v posledních třech dnech se dozvídáme, že žádný z nich nebude splněn,“ uvedla Peake s narážkou na rekonstrukci vlády, ke které nakonec − s výjimkou odchodu Radka Johna z vnitra a poté i z vicepremiérského postu − nedošlo.

Jak Peake dodala, pokud mají véčkaři nést spoluodpovědnost za další kroky vlády, pak chtějí, aby v reformách, které se mají začít projednávat na dnes zahajované schůzi a na jejichž tvorbě se podíleli, byly i prvky z jejich volebního programu.

Byla by ráda, kdyby v úterý ve 14.00 při zahájení jednání Sněmovny už bylo jasno. Podle Peake strana může podporovat některé vládní návrhy z opozice. Předčasné volby označila až za nejzazší variantu.

TOP 09: Je to na na véčkařích

Podle šéfa klubu TOP 09 Petra Gazdíka se musejí véčkaři již rozhodnout. „Je to čistě na nich, jestli přijmou zodpovědnost za ten stav, ve kterém je tato země, kdy lidé jsou naštvaní na politiky tak, že víc už to nejde. Nebo zda je zajímá jen to, co bude s nimi. Pak je to hra o nervy,“ tvrdí Gazdík.

Bez změny ve vládě nebudou reformy, a bez reforem nebudou změny ve vládě. Tato dvě protikladná ultimáta řeší vládní politici již několik měsíců a bez výsledku.

Premiér Nečas již několikrát dal najevo, že bez podpory VV pro reformy nevyslyší jejich volání po rekonstrukci vlády i v případě ministrů z jiných stran.

Podle Peake nemají jejich poslanci s výjimkou zdravotnické Hegerovy reformy problém s podporou ostatních kompromisních návrhů. Proto by se reformní zákony měly objevit na programu schůze Sněmovny ještě tento týden.

Zdravotnická reforma zůstává jablkem sváru

„Ale zdravotní balíček bude až další týden, protože je třeba ještě dát prostor pro dojednání detailů v rámci toho, co již bylo dojednáno,“ uvedla Peake. Jednoznačně tak dala najevo, že o amalgámových plombách, o kterých již dohodla K9, že zůstanou hrazeny z veřejného pojištění, již jednat véčka nehodlají.

VV na své konferenci na konci května si schválily usnesení, podle něhož vedení strany doporučilo odejít do opozice, pokud „premiér Nečas nebude plnit koaliční smlouvu a nepřizná VV důstojné postavení ve vládě včetně zanechání osobních výpadů vůči představitelům VV a nenaplní protikorupční strategii“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám