Hlavní obsah

Věci veřejné umožní mimořádnou schůzi ke kauze Promopro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci koaličních Věcí veřejných nebudou stejně jako poslanci TOP 09 a Starostů přítomni v sále na mimořádné schůzi Sněmovny k případu Promopro. Novinářům to v úterý řekl předseda VV Radek John. Opozice by si tedy mohla prosadit jakékoli usnesení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Sociální demokraté uvažují o návrhu, kterým by dolní komora vyzvala premiéra Petra Nečase k odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (oba ODS).

ČSSD hodlá počkat na to, jak bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Vondra údajně předraženou zakázku při českém předsednictví EU vysvětlí. Komunisté už uvedli, že by pro takové usnesení pravděpodobně hlasovali.

Vondru čeká masáž ve čtvrtek po interpelacích

Vondra se už v březnu ve Sněmovně přihlásil ke spoluodpovědnosti za výsledek hospodaření českého předsednictví EU. Zpochybnil však podezření o předražení zakázky, což rozhořčilo hlavně TOP 09 a Starosty. Předseda jejich poslanců Petr Gazdík tehdy vyzval Vondru přímo na plénu k rezignaci.

Po Vondrově odchodu volají také VV. Jeho jméno se objevilo mezi třemi ministry, které by podle nich měl Nečas odvolat. Vondra nabídl při dubnové vládní krizi Nečasovi rezignaci, premiér ale nesdělil, jak s nabídkou naloží.

Mimořádná schůze Sněmovny ke kauze Promopro by měla pokračovat ve čtvrtek dopoledne po písemných interpelacích. Má zaznít vysvětlení Vondry a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Kalouskovo ministerstvo zjistilo, že není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb společnosti Promopro z celkových zhruba 550 miliónů korun. Případ vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám