Hlavní obsah

Věci veřejné ohrožují stát a jsou zralé na zákaz, tvrdí ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté stupňují tlak vůči Věcem veřejným (VV) zmítaných finančním skandálem. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek tvrdí, že VV ohrožují stát, jeho kolega z vedení Jiří Dienstbier hovoří rovnou o návrhu na rozpuštění strany vedené Radkem Johnem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (vlevo) a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD)

Článek

„Jsem přesvědčen, že díky společnosti VV jsme svědky něčeho jako tunelování demokracie v ČR,“ prohlásil Zaorálek na tiskové konferenci v Lidovém domě. Problém by podle něj měl zajímat instituce, které mají chránit stát, jmenoval Bezpečnostní informační službu.

Aféra kolem VV je podle Zaorálka odhalením mafiánské struktury. „Je to ohrožení státu a podle toho se musíme chovat,“ řekl místopředseda ČSSD. Podle Dienstbiera VV překračují zákonné meze, ve kterých se mohou pohybovat politické strany.

Hovořil přitom o prorůstání bezpečnostní agentury ABL do státní správy. „Porušují rovnost občanů, pokud je politická strana založena za cílem získání ekonomického vlivu pro soukromý subjekt,“ opřel se Dienstbier do VV.

Vládu Petra Nečase (ODS) vyzval, aby si nechala vypracovat analýzu týkající se VV a porušení zákonných mezí. „V případě, že závěry budou takové, jaké se domnívám, aby podala Nejvyššímu správnímu soudu návrh na rozpuštění strany VV,“ doplnil Dienstbier výzvu směrem ke kabinetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám