Hlavní obsah

Ve Zlíně dohodli koalici. ANO a STAN doplní hazardní magnát Ivo Valenta

– Zlín
Novinky, Aleš Fuksa

Ve Zlíně se po víkendových volbách zrodila nová koalice. V příštích čtyřech letech tamní radnici s největší pravděpodobností povede vítězné hnutí ANO 2011 spolu se STAN a uskupením Svobodní, Soukromníci, Nezávislí – Rozhýbejme Zlín. Společně mají 21 ze 41 zastupitelských křesel. Aby koalice nebyla tak vratká, hledají strany ještě čtvrtého člena.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice ve Zlíně

Článek

„Kolik bude mít nakonec naše koalice členů, ukážou až další jednání. Nicméně už nyní, tedy ve třech, máme k dispozici potřebnou většinu v zastupitelstvu města,“ oznámil Jiří Korec z hnutí ANO.

Devět zastupitelů má hnutí ANO a stejný počet dodá i hnutí STAN, další tři hlasy zajistí Rozhýbejme Zlín podnikatele a hazardního magnáta Iva Valenty, který je zároveň jedním ze tří zástupců hnutí v nově se tvořícím zastupitelstvu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb ve Zlíně

„Zajištěním většiny pro koalici pro nás jednání neskončila. Rádi bychom k nám přizvali ještě jeden subjekt, aby naše uskupení bylo stabilnější,“ prohlásil lídr ANO Roman Kaňovský. Dodal, že termín podpisu koaliční smlouvy ještě nebyl stanoven.

Preferovali větší koalici

Součástí nové koalice zřejmě nebude hnutí Zlín 21. Jeho představitelé opakovaně odmítli trojčlennou koalici s ANO a STAN. Upřednostňují šestičlennou koalici s ODS, KDU-ČSL a Piráty, s touto variantou ale nepočítá ANO a Starostové a nezávislí.

„Z mnoha příkladů je patrné, že mnohačlenné koalice se dokážou domluvit jen velmi obtížně, omezena je i jejich schopnost řešit aktuální problémy a ty i v nadcházejících letech určitě nastanou. My chceme pracovat pro město Zlín a ne se zabývat komplikovanými vztahy v koalici,“ vysvětlil Miroslav Adámek z hnutí STAN.

Vícečlenná koalice se ve Zlíně vytvořila v roce 2010, tvořily ji TOP 09 a STAN, hnutí M.O.R., Zlínské hnutí nezávislých, Věci veřejné a KDU-ČSL. Hned v následujícím roce začaly její činnost komplikovat vnitřní problémy, které vyústily v odchod některých subjektů a v početné personální změny. Naopak jako velmi stabilní se jevila dvoučlenná koalice STAN a ANO, která vedla město v letech 2014 až 2018.

V nedávných komunálních volbách prošlo do zlínského zastupitelstva osm subjektů.

Nejlepšího výsledku dosáhlo hnutí ANO (zisk 18,81 procenta hlasů), následovalo hnutí STAN (18,58), Zlín 21 (15,05 procenta hlasů – 7 zastupitelů), KDU-ČSL (10,23 – 5 zastupitelů), Soukromníci, Svobodní, Nezávislí – Rozhýbejme Zlín (6,97 – 3 zastupitelé), ODS (6,83 – 3 zastupitelé), Česká pirátská strana (6,12 – 3 zastupitelé) a SPD (5,59 – 2 zastupitelé).

Ustavující zasedání zlínského zastupitelstva může být svoláno nejdříve na konci října. Do té doby bude jasné jak složení koalice, tak i jméno nového primátora a členů Rady města Zlína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám