Hlavní obsah

Ve vyčištěném Bořím lese našli při kontrole munici

Právo, Milan Vojtek

Čištění Bořího lesa na Břeclavsku od válečného dědictví v podobě tisíců kusů munice po zlikvidované muniční továrně se zastavilo. Firma, která prováděla šestou etapu čištění, dostala od Lesů České republiky výpověď. Důvodem jsou nálezy munice při kontrolním průzkumu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policejní pyrotechnik ukazuje jeden z nálezů v Bořím lese.

Článek

Z dosavadních šesti etap očisty Bořího lesa čtyřikrát uspěla pyrotechnická společnost Borgata. Pak ale, vcelku nečekaně, získala nejprve čtvrtou a poté šestou etapu firma MPK net. Podle zdroje Práva měla v době zisku zakázky jediného pyrotechnika. Vyhrála nižší cenou a dvě etapy znamenaly očistu dvou padesátihektarových lokalit.

Další účastníci výběru, Borgata a Czech Team CZ, podali námitky k Úřadu pro hospodářskou soutěž, neuspěli však. Byť zůstaly jisté pochybnosti o reálné možnosti zvládnout zakázku, podmínky zadání vítěz výběru splnil. Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová tehdy na dotaz Práva nechtěla před započetím prací předjímat výsledek a avizovala, že mají možnost kontrolou prověřit odvedenou práci.

Foto:

 

MPK net čtvrtou etapu, která probíhala v roce 2018, dokončila a úsek předala. Letos zahájila šestou etapu, tu však přerušila výpověď smlouvy. „Letos jsme nechali v namátkově vytipovaných lokalitách asanovaného území provést dva kontrolní pyrotechnické průzkumy, které měly ověřit provedené práce,“ uvedla Jouklová. Při jednom z průzkumů bylo podle ní nalezeno několik kusů munice.

Tvrdíme, že tam nic takového nebylo
pyrotechnik Pavel Kupec

„Firmě jsme vypověděli smlouvu a uplatnili slevu z ceny díla. Nyní připravujeme 7. etapu průzkumu. Aktuálně prověřujeme kvalitu všech odvedených prací a z případných dalších zjištěných nedostatků vyvodíme právní důsledky,“ dodala.

Firma s výpovědí nesouhlasí. „Přišla kontrola, která se několik etap před tím neprováděla. Přišla do míst, která byla velmi zvláštní, a shodou okolností se tam našla nějaká munice, kterou jsme tam údajně nechali my. Tvrdíme, že tam nic takového nebylo, a jsme připraveni na soudní spor. Uděláme vše pro to, abychom očistili své jméno,“ řekl pyrotechnik firmy Pavel Kupec.

Doplácí prý na smlouvu, podle které je u předaného úseku desetidenní lhůta na odvolání a pak je lokalita veřejně přístupná. Podle Kupce mohl do lesa a na jimi čištěnou plochu kdokoliv munici přinést a pohodit ji tam.

Sídlo v bytovém domě

Aktuální šestou etapu tvořila plocha 50,24 hektaru k vyčištění. Do výpovědi firma vykázala vyčištění 38,26 hektaru. „V Bořím lese byli do poslední chvíle, než skončila výpovědní lhůta, jen aby mohli vyfakturovat maximum,“ uvedl Právu jeho zdroj.

Boří les vydává tisíce kusů munice

Krimi

Kvalitu práce si netroufl hodnotit. „Vím jen, že se jejich pyrotechnik moc často neobjevoval, a jejich argumenty působí přinejmenším zvláště,“ dodal.

„Na území asanovaném firmou MPK net dosud nebylo rozhodnuto o dalším postupu,“ nevyloučila mluvčí Jouklová možnost revizního zkoumání.

Firma MPK net má adresu v bytovém domě v Praze. Patří Petře Kupcové a podle dostupných registrů získala dosud jen tři státní zakázky. Všechny od Lesů České republiky. „Postup při výběru dodavatele byl v souladu se zákonem,“ zdůraznila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám