Hlavní obsah

Ve Vrběticích je již čtyři dny klid, neřízené exploze ustávají

– Vrbětice
Právo, Jiří Růžička

Do epicentra výbuchu a požáru muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku se ani po měsíci nedostali vyšetřovatelé policie, aby mohli přesněji zjistit příčinu nešťastné události. K první velké explozi došlo 16. října, neřízené výbuchy se ze skladu munice ozývaly až do poloviny týdne.

Foto: Policie ČR

Policisté a vojáci stále dohlížejí, aby se do zóny kolem muničních skladů u Vrbětic nedostal nikdo nepovolaný.

Článek

Pyrotechnici již část munice zlikvidovali kontrolovanými odpaly. Protože místo kolem vybuchlého skladu je stále velmi nebezpečné, vyšetřovatelé nemohli zajišťovat stopy a důkazy k určení příčiny neštěstí. Nevyjasněny zůstávají také otázky kolem osudu dvou zaměstnanců firmy Imex Group, která si sklad pronajímala. Muži ve věku 56 a 59 let jsou stále nezvěstní.

„Nyní byl v areálu klid, poslední neřízené detonace se ozvaly ve středu. Plyne tak čtvrtý den ze sedmidenní lhůty, kterou pyrotechnici stanovili jako bezpečnostní koridor. Pokud nedojde k dalším neřízeným explozím, bude možné zahájit odvoz munice ze skladů v okolí a pokročit ve vyšetřování,“ informovala v neděli dopoledne mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Zatím epicentrum výbuchu sledovala kamera, záznamy pyrotechnici denně vyhodnocovali. Mohli se tak ujistit, že již vychladla žhavá ložiska a teplota se ustálila kolem 12 stupňů Celsia.

Foto: Policie ČR

Do blízkosti areálu je vstup nadále zakázán.

„Policie a Armáda ČR nadále střeží okruh ve vzdálenosti 1200 metrů od epicentra výbuchu. Naléhavě lidi varujeme, aby se do tohoto prostoru nesnažili vniknout. Nemůžeme vyloučit, že se v lesích v okolí může nalézat munice, kterou silný výbuch rozmetal,“ řekla Kozumplíková.

První výbuch 16. října zcela zdemoloval jeden z 27 skladů. Explodovaly desítky tun munice, a to pěchotní i dělostřelecké. První odhady uváděly, že ve skladech u Vrbětic se nachází kolem 1000 tun munice. Když se událostmi ve Vrběticích zabývala česká vláda, padl údaj o 15 tisících tunách. V minulém týdnu proběhlo jednání o odvozu zbylé munice do Květné na Svitavsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám