Hlavní obsah

Ve středu den smutku za zavražděného učitele

PRAHA

Školské odbory v pondělí vyhlásily na středu, kdy má být pohřben zavražděný učitel ze Svitav, dnem smutku. Doporučily školám, aby vyvěsily černou vlajku a na začátku první vyučovací hodiny uctily památku zavražděného minutou ticha. 60letého učitele před týdnem při vyučování ubodal 16letý učeň.

Foto: www.beskydy.com

Premiérové kočárkování na Olešné

Článek

Na tiskové konferenci to uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík s tím, že zbytek první hodiny by učitelé měli věnovat diskusi o agresivitě a násilí.

Odboráři vyzvali všechny složky společnosti, aby hledaly východisko z lhostejnosti a nebezpečí násilných konfliktů ve školách a také mezi pedagogy a rodiči. "Ponižování, šikana, agresivita se staly průvodními jevy života ve školách a my se nemůžeme zbavit dojmu, že tato skutečnost je společností přijímána jako fakt, se kterým si nevíme rady a neumíme jej efektivně řešit," soudí odboráři.

Chtějí povinně psychologa

Někteří ředitelé chtějí, aby byl ve školách povinně školní psycholog, uvedl Dobšík. Odbory tento návrh podpoří, protože to považují za jedno z možných preventivních opatření. Psycholog by měl mít právo poslat žáka na vyšetření, kdyby měl podezření na psychopatické sklony.

Na námitku, že i učitelé někdy děti šikanují a ponižují, odpověděl, že by toto opatření mohlo fungovat i vůči nim. "My se ozýváme za zaměstnance a za děti se musí ozvat rodiče," uvedl Dobšík.

Útoků bude víc, říká ředitel polepšovny

Brutálních útoků bude v příštích letech pravděpodobně přibývat. Myslí si to ředitel Výchovného ústavu v Chrastavě Zdeněk Pelda. "Může za to současné společenské klima, které nahrává lidem bez morálky," řekl ČTK.

Sám zažil podobné pocity jako ředitel svitavského učiliště. V roce 1998 totiž svěřenec chrastavského ústavu zavraždil v noci samorostem vychovatelku a další těžce zranil. "Obcházeli jsme potom parlament a snažili se, aby se kritické poměry ve školství změnily. Nastalo se ale nic a všechno je ještě horší," upozornil.

Pelda dodal, že nejlepší odborníci ze školství odcházejí kvůli platům, které je odsuzují k živoření, a v očích veřejnosti nemá povolání učitele téměř žádný respekt. Svých pedagogů si pak často neváží ani jejich žáci. "U nás v polepšovně máme všeho nejhoršího pochopitelně největší krajíc," dodal Pelda.

Anketa

Může učitele ochránit statut veřejného činitele?
ano
31,6 %
ne
68,4 %
Celkem hlasovalo 313 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Učněm pobodaný pedagog zemřel

Pedagog svitavského učiliště, kterého v pondělí dopoledne vážně pobodal jeden z mladistvých učnů, zemřel po převozu do nemocnice. Případ je vyšetřovaný jako...

Soud uvalil vazbu na učně obviněného z vraždy

Šestnáctiletý žák druhého ročníku svitavského odborného učiliště, který podle obvinění v pondělí při vyučování pobodal svého učitele, skončil ve vazbě. V úterý...

Výběr článků

Načítám