Hlavní obsah

Ve středních Čechách se formuje čtyřkoalice s Jermanovou jako hejtmankou

Právo, Radek Plavecký

Čtyřkoalice ANO, STAN, ODS a TOP 09 s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou v čele, to je nový návrh, s nímž skončilo středeční jednání těchto čtyř stran. Problém by mohl nastat, pokud by TOP 09 vyslyšela svého předsedu Miroslava Kalouska a odmítla by podílet se na vedení kraje kvůli Jermanové. Kalousek se údajně vyjádřil, že pokud by byla Jermanová hejtmankou, pak by to bylo bez TOP 09.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lídři stran, kteří by mohli utvořit čtyřkoalici ve středních Čechách. Zleva Vít Rakušan (STAN), Jaroslava Jermanová (ANO), Petr Tiso (TOP 09) a Martin Kupka (ODS).

Článek

O tom se rozhodne během středečních vyjednávání o stávajícím návrhu ve stranických orgánech. Ve čtvrtek by se měli zástupci zmíněných stran a hnutí znovu sejít.

„Je to pro nás zásadní problém. Změnila se původní nejdůležitější podmínka, že hejtmanem měl být lídr STAN Vít Rakušan. Nové návrhy musíme projednat s krajskou organizací,“ řekl lídr středočeské kandidátky TOP 09 Petr Tiso, podle něhož jim Kalousek nic nezakázal, ale i tak byl z nového rozložení sil evidentně rozčarovaný.

Já jsem byla lídrem ANO a jsme první na pásce, tím to pro mě hasne
Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Jermanová nastínila, jaké by bylo rozdělení míst v jedenáctičlenné radě. „ANO by mělo čtyři místa včetně postu hejtmana, STAN čtyři místa, ODS dvě a TOP 09 jedno místo. Tím by vznikla velmi silná koalice. Měli bychom 46 hlasů (zastupitelstvo má celkem 65 členů – pozn.red.), což by byl velmi silný mandát,“ zhodnotila to Jermanová, která by se měla jako lídr kandidátky stát hejtmankou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

„Mrzí mě, že pan Kalousek má ke mně tak negativní vztah, ale já jsem byla lídrem ANO a jsme první na pásce, tím to pro mě hasne,“ komentovala Jermanová s tím, že nárokovat post hejtmana je z pozice vítěze voleb zcela legitimní.

STAN i ODS souhlasí

Naopak hnutí STAN potvrdilo, že formát čtyřkoalice je pro ně přijatelný. „Od počátku respektujeme vítězství ANO a myšlenka čtyřkoalice byla jako první, která se nabízela,“ uvedl Vít Rakušan.

Lídr ODS Martin Kupka potvrdil, že možnost vytvořit koalici bez ANO je pro ně mrtvá. „Formát této čtyřkoalice byl pro nás druhá možnost v řadě. Pro nás je důležité, aby fungovala stabilní vláda,“ dodal Kupka.

Reklama

Výběr článků

Načítám