Hlavní obsah

Ve Španělském sále plno

– PRAHA
Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Každá schůze Parlamentu je veřejná. Na Pražském hradě bude ale ve středu veřejnost jen jako. Normální našinec měl totiž šanci urvat židli ve Španělském sále pramalou.

Foto: Michal Solařík

V Mikulově se letos konalo také Mistrovství České republiky ve vytrvalostních dostizích.

Článek

Jakmile padlo datum, bombardovaly kancelář Sněmovny desítky telefonátů: podle pravidel "kdo dřív přijde" a "v tom se musí umět chodit" obsazovaly židle instituce. Ústavní soud, centrální banka, zkušení starostové...

Z manželek kandidátů přijde jen Kříženecká

Korunu tomu nasadil Václav Havel, když nevyloučil, že při volbě promluví. To zvedlo ze židlí sekretariáty ambasád, které by těžko nesly absenci svých šéfů. Na 104 míst určených veřejnosti byla rázem tlačenice stovek zájemců. A tak "vyprodáno", neboli rozdáno, bylo již týden předem.

Nárok neměli ani asistenti poslanců či senátorů, ani příbuzní. Ze čtyř kandidátů bude mít osobní podporu své manželky pouze Miroslav Kříženecký. Klausovy to prý vůbec nenapadlo, paní Burešová má podle jejího muže plno práce a ani paní Pithartová na Hrad nepřijde.

Kluby obsadí salónky

Byť se vše odehraje na Hradě, hostitelem nebude Havel, ale Parlament. Se vším všudy. I s pravidly pro osvěžení: zatímco zákonodárci si budou muset oběd zaplatit jako ve svých sídlech, zaměstnancům platí závodní stravování, hosté budou mít bufet.Vládu tak jako vždy při schůzi pozve k obědu předseda Lubomír Zaorálek.

Parlament obsadí kromě Španělského sálu, přilehlých prostor a Rudolfovy galerie i další sály a salónky. Soc. dem. se nastěhují do Trůnního sálu a Brožíkova salónu, ODS dostala k dispozici Společenský sál s přísálím.

V Habsburském salónku a Vstupním salónu se usadí US-DEU a její Klub otevřené demokracie. Komunisté získali pro středu Zrcadlový a Malý salónek a lidovci Salón s krbem a Hudební salónek. To budou prostory, které budou pro jakoukoli nepovolanou osobu uzavřeny. Nejstřeženějším pak bude určitě Prezidentský salónek, kde proběhne samotná volba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám