Hlavní obsah

Vztyčený prostředníček. Zahájení schůze Sněmovny v podání předsedy Vondráčka

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Středeční schůzi zahájil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) netradičním způsobem. V 9:01 hodin svým kolegům v sále ukázal prostředníček. Vondráčka u toho zachytily kamery.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček ukazuje prostředníčekVideo: psp.cz

 
Článek

Vondráček se následně omluvil. Šlo podle něj o legraci. Reagoval na poslance Ladislava Oklešťka (ANO), který Vondráčka upozorňoval, že už má začít schůze.

Gesto komentovali i někteří poslanci. „Na první dobrou mě napadlo, že pan předseda se spletl, že není ve třídě na gymplu. Možná bychom mu mohli věnovat knihu pana Špačka o etiketě. Snad takhle nebude zahajovat každou schůzi,” řekla novinářům poslankyně STAN Věra Kovářová.

„U pana Vondráčka nepřekvapí, že jeho etiketa není na vysoké úrovni. Už když jsme viděli, jak poskakuje na pultíku, tak bylo jasné, že to bude vykonávat svérázně. Měl by se omluvit,” komentovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Jeden z nejvyšších ústavních činitelů na sebe netradičním způsobem upoutal pozornost už dříve. Vloni v březnu vyvolal vlnu kritiky večírek, který se konal v jednacím sále.

Foto: psp.cz

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Oslava se konala v říjnu 2017 poté, co hnutí ANO vyhrálo volby a Vondráček se dozvěděl, že by mohl šéfovat Sněmovně. Poslanci sice popíjeli ve sněmovní restauraci, potom se však přesunuli do jednacího sálu, kde Vondráček v botách vylezl na předsednický pult a s poslancem Miloslavem Janulíkem (ANO) hráli na kytaru.

Vondráček se omluvil za večírek ve Sněmovně, odstoupit nehodlá

Domácí

Pravidla pro vstup do jednacího sálu Sněmovny jsou přitom velmi přísná. Když v sále jedná rozpočtový výbor, hosté si nemohou vzít dovnitř ani kávu, aby nezničili hlasovací zařízení.

Prostředníček zvedli i Kalousek s Topolánkem

Vztyčeným prostředníčkem ve Sněmovně se už dříve „proslavil“ poslanec Věcí veřejných Vít Bárta, který prst namířil vůči tehdejším sociálním demokratům, kteří byli v opozici.

Prostředníček v roce 2008 ukázal i Miroslav Kalousek (TOP 09) poslanci ČSSD Davidu Rathovi. Gesto použil i někdejší premiér Mirek Topolánek, který hrubé gesto směřoval do opozičních lavic. Později se hájil tím, že chtěl dát najevo, že ministr Kalousek „je jednička“.

Reklama

Výběr článků

Načítám