Hlavní obsah

Ve Sněmovně přivítali dva nováčky z ČSSD

PRAHA

Dva noví poslanci složili slib na úvod úterní schůze Sněmovny. Sociální demokraté Andrej Grega a Lenka Mazuchová tak nahradili v dolní parlamentní komoře Michala Krause a Františka Koníčka. Koníček složil funkci v pátek, Kraus v úterý před schůzí Sněmovny.

Článek

Koníček, který byl ve Sněmovně teprve od června, kdy tam nahradil zesnulou stranickou kolegyni Jarmilu Boháčkovou, rezignoval v pátek 20. ledna kvůli tomu, že se v pondělí stal náměstkem generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) pro obchod, marketing a strategii. Ve Sněmovně vystřídala Koníčka jeho stranická kolegyně a starostka Unhoště na Kladensku Lenka Mazuchová.

Kraus se vzdal mandátu v úterý dopoledne. Učinil tak notářsky ověřeným zápisem, který doručil předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD). Kraus se rozhodl rezignovat kvůli aféře kolem své cesty do Ghany. Ve Sněmovně jej nahradil jeho stranický sok Andrej Grega.

Od začátku tohoto volebního období se obměnila zhruba sedmina Sněmovny. Změny vyvolaly rezignace i úmrtí poslanců nebo zvolení zákonodárců do funkcí, jež nejsou s prací v parlamentu slučitelné. Největší hromadnou obměnu zaznamenala Sněmovna loni v létě při zvolení devíti českých poslanců do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám