Hlavní obsah

Ve Sněmovně je bordel, prohlásil rozčílený Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek bylo ve Sněmovně neobyčejně veselo. Zasloužila se o to interpelace sociálnědemokratické poslankyně Vlasty Bohdalové na premiéra Mirka Topolánka (ODS). Bohdalová si stěžovala na chování šéfa vlády z minulého týdne, kdy ukázal ve Sněmovně vztyčený prostředníček, údajně na ministra financí Miroslava Kalouska.

Článek

Diskuze začala vážně. "Během mé návštěvy rakouského Linze se mě novináři ptali, jestli je to pravda," uvedla poslankyně na adresu Topolánkova gesta s tím, že se za jeho výstup styděla. "Řekněte mi jako chlap, opravdu to bylo mířeno na ministra Kalouska?" ptala se Bohdalová.

Topolánek se v tu chvíli rozlítil a připomněl soc. dem. poslancům, že si během odpovědí ministrů jeho vlády klepou na hlavy a hlučí tak, že sám premiér neslyší slova kolegů ve vládních lavicích. "Tato Sněmovna se chová příšerně. Ve Sněmovně je bordel," řekl premiér s tím, že mu nemá opozice co dávat lekce z morálky.

Topolánek svou verzi události nezměnil. "Chtěl jsem (svým gestem) Kalouskovi říct, že je jednička," dodal s humorem a rozesmál celou Sněmovnu.

Bohdalová vystoupila ještě s odpovědí na Topolánkovo tvrzení, najednou ale vybuchla smíchem, který pak provázel celé její vystoupení. Čím víc se snažila říct něco seriózního, tím víc se jí chtělo smát. Nepodařilo se jí ani zakončit plánovaným aforismem, který sice vyslovila, ale utopila jeho smysl v přívalu smíchu.

Topolánkovi hrozí pokuta

Premiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) ale za toto vulgární gesto zřejmě hrozí pokuta. Poslanec KSČM Vladimír Koníček se totiž tímto gestem - vztyčeným prostředníkem - cítí uražen. Obrátil se proto na mandátový a imunitní výbor dolní komory. Řekl to jeho předseda Miloslav Kala (ČSSD).

Topolánkovi podle něj hrozí pokuta a to, že se bude muset Koníčkovi omluvit. Kala dodal, že výbor by se měl případem zabývat 22. února. Na jednání pozve Topolánka i Koníčka a vyžádá si asi i televizní záznam, kde je premiérovo gesto zaznamenáno.

Premiér se již dříve zákonodárcům za mezinárodně srozumitelné gesto omluvil. Hluboce ho lituji, uvedl tehdy. Koníček ale Topolánkovo vysvětlení zjevně nepřijal. "Toto gesto udělal poslanec Topolánek za mými zády, směrem ke mně ... cítím se tímto projevem uražen ... a žádám ..., aby bylo vedeno disciplinární řízení," citoval Kala z poslancova podání. Míní, že řízení tím bylo zahájeno.

Nyní se ale případ asi dostane na půdu mandátového a imunitního výbor, a bude mít tedy pravděpodobně pokračování. V disciplinárním řízení lze poslanci uložit pokutu do výše jednoho platu.

Topolánek se střetl s Paroubkem kvůli Čunkovi

Během interpelací došlo i k výměně názorů mezi Topolánkem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Důvodem kontrastu byla osoba vícepremiéra, ministra pro místní rozvoj, senátora a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, kterého policie podezřívá z převzetí půlmiliónového úplatku.

Paroubek uvedl, že Čunek by měl rezignovat na své vládní funkce. "I v této záležitosti by měla platit presumpce viny," řekl s tím, že v západní Evropě je zvykem, že v případě pouhých pochybností opouští vysoký ústavní činitel svou pozici.

K Paroubkovi se připojil předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. Ten kritizoval ODS za odlišné chování v kauze vícepremiéra Čunka a expředsedy vlády za ČSSD Stanislava Grosse. V případě bývalého socialistického šéfa vlády prý občanští demokraté kvůli jeho majetkovým poměrům neváhali s odsouzením a požadovali jeho okamžitou rezignaci. To ale v případě lidoveckého senátora neudělali.

Topolánek všechna tvrzení odmítl s tím, že Čunek má po vydání ke trestnímu stíhání možnost svoji nevinu prokázat. "Rezignace je jeho osobní záležitostí," uvedl premiér s tím, že lidoveckého senátora k odstoupení tlačit nebude.

Kováčikovi premiér odpověděl, že ODS nepožadovala odstoupení Grosse prvních 14 dnů po zveřejnění jeho kauzy. "Mám poněkud lepší paměť než vy," dodal s nadsázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám