Hlavní obsah

Ve hře o Hrad je zatím jedenáct jmen

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím jediným stranickým kandidátem na Hrad je šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jehož nominaci podpořilo i partnerské hnutí Starostové a nezávislí. Zájem o účast v přímé volbě už ohlásili expremiéři Miloš Zeman a Jan Fischer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Paržský hrad

Článek

Fischer přesídlil do Londýna jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj a již oznámil nezávislou kandidaturu na Hrad. V týmu má bývalou spolupracovnici Václava Havla Sabinu Tančevovou a pomáhat by mu mohl i bývalý šéf Úřadu vlády ČR Jan Novák, který je nyní náměstkem ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

V ODS rozjel debaty o své kandidatuře první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Předsedkyně Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová ohlásila, že své rozhodnutí zveřejní na jaře. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že o kandidátovi strana rozhodne, až bude jasný způsob volby. Nečas už dva roky opakuje, že Sobotka by byl pro Hrad vhodným jménem.

Švejnar? Remek?

Soc. dem. chce svého kandidáta teprve oznámit. Mluví se o jménech jako Jan Švejnar, Vladimír Špidla či Pavel Rychetský, který však tuto možnost odmítá, ale i Fischer.

Švejnara se chystá v primárkách VV prosazovat jako kandidáta šéf poslaneckého klubu véček Vít Bárta, zatímco jeho manželka Kateřina Klasnová je spíše pro Fischera.

KSČM plánuje vybrat svého uchazeče o Hrad na sjezdu letos v květnu. Jedním ze zvažovaných kandidátů je podle informací Práva europoslanec a první čs. kosmonaut Vladimír Remek. Ve volbě hlavy státu v roce 2008 nasadila KSČM současnou šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou. Ta už potvrdila, že i v roce 2013 do souboje o Hrad půjde.

Objevilo se již i jméno podnikatele Tomia Okamury, který boduje v internetových anketách. [celá zpráva]

Anketa

Kdo by dostal váš hlas v přímé volbě prezidenta?
Karel Schwarzenberg
33 %
Miloš Zeman
3,9 %
Jan Fischer
28,9 %
Přemysl Sobotka
0,8 %
Miroslava Němcová
12,7 %
Jan Švejnar
5,1 %
Vladimír Špidla
0,4 %
Pavel Rychetský
0,4 %
Vladimír Remek
2 %
Jana Bobošíková
1 %
Tomio Okamura
11,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 91513 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám