Hlavní obsah

Ve Frenštátě rozhodují, jak spravedlivě rozdělit peníze z darů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Těžký úkol stojí před zástupci radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm. Budou muset rozhodnout, podle jakého klíče se bude rozdělovat výtěžek z dobročinné sbírky ve prospěch obětí tragédie, při níž zemřelo šest lidí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odstraňování následků nedělního výbuchu plynu v domě ve Frenštátě pod Radhoštěm

Článek

K úternímu dni bylo na speciálním účtu radnice již 13 miliónů korun. Čím déle na radnici o rozdělení peněz diskutují, tím těžší hlavu z tohoto problému mají. „Bude to určitě velmi komplikované rozhodování,“ připouští starostka města Zdeňka Leščišinová (Naše Beskydy).

V domě bydlelo celkem šest rodin o různém počtu členů. Někteří z těch, kteří přežili, stále bojují o život a zřejmě si ponesou doživotní následky.

Členové jedné domácnosti zemřeli všichni a je otázka, zda nárok na peníze ze sbírky budou mít i pozůstalí a právoplatní dědicové. Velkou otázkou zůstává i to, zda nějaké peníze ze sbírky dostane také vdova po viníkovi neštěstí Antonínu Blažkovi, která také přišla o svůj majetek, byť je pravda, že byt už Blažkům nepatřil, protože na něj byla vedena exekuce a v době výbuchu již byl prodán.

„Těch okolností, které musíme brát v úvahu, je dlouhá řada, bude to proto složité. Musíme připravit co nejspravedlivější pravidla pro rozdělení peněz. Určitě se poradíme s lidmi, kteří měli s podobnými sbírkami zkušenost, a budeme to konzultovat i se zástupci společenství vlastníků domu,“ uvedla starostka.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

„Předpokládám, že na polovinu března svoláme mimořádné zastupitelstvo, na kterém bude transparentně rozhodnuto o rozdělení peněz. Je to nesmírně citlivá záležitost,“ dodala.

Obyvatelé domu již dříve dostali od města Frenštát jednorázový příspěvek ve výši 50 tisíc na osobu a včera k této částce oficiálně přibylo dalších 85 tisíc na osobu od krajského úřadu.

Dnes první pohřeb

Na tento týden jsou naplánovány zatím dva pohřby obětí. Ve středu se uskuteční pohřeb dvou dětí ze druhého podlaží, v pátek budou pohřbeny jedenáctiletá dívka, její maminka a také babička, které obývaly byt ve třetím podlaží.

Město chystá na neděli také ekumenickou bohoslužbu a na polovinu března benefiční koncert. „Kolegové na přípravě benefice pracují, kdo na ní ale vystoupí, zatím není jasné. Prvořadé je pohřbít oběti, pomoci postiženým a uzavřít tu tragédii po lidské stránce,“ sdělila starostka.

Po celý tento týden potrvá demolice torza vybuchlého domu. „Odhadované náklady na demolici se zatím pohybují kolem čtyř miliónů korun, částka se ale mění s tím, jak práce probíhají,“ uvedla.

Město již minulý týden vyčlenilo na demolici ze svého rozpočtu milión korun, třetinu nákladů na demolici a odvoz sutin zaplatí krajský úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám