Hlavní obsah

Vaši cenu nechci, škodíte vědě, vzkázal Grygar vládní radě

Praha
Aktualizováno

Astrofyzik Jiří Grygar odmítl cenu vládní rady pro výzkum a vývoj, která ho chtěla ocenit za mimořádné vědecké výsledky a popularizaci vědy. Změny ve financování vědy, které rada zavedla, totiž podle něj vědu spíš poškozují. Laureáti si mezi sebou rozdělili 2,4 miliónu korun.

Článek

Grygar jako dlouholetý pracovník Akademie věd nesouhlasí se změnami financování vědy, které rada prosadila. Podle nových pravidel by se měl postupně snižovat rozpočet Akademie a věda by měla být financována podle údajné uplatnitelnosti v praxi a tržních principů.

Ve svém prohlášení Grygar uvedl, že tyto změny mohou "ohrozit samotnou existenci Akademie věd, což nedokážu pochopit, protože se domnívám, že Akademie patří dlouhodobě k nejproduktivnějším složkám českého vědeckého výzkumu".

Cenu vlády dostal onkolog Koutecký

Národní cenu vlády obdržel za celoživotní přínos onkolog Josef Koutecký. Na pondělní tiskové konferenci to oznámili zástupci společnosti Česká hlava.

Mezi dalšími oceněnými je třeba i firma C.C. Novasoft, která vyvinula systém na převod mluvené řeči do psaného textu. Ocenění Česká hlava má být českou obdobou Nobelových cen.

Rozdělili si 2,4 miliónů korun

Laureáti si mezi sebou rozdělili sumu v celkové hodnotě 2,4 miliónu korun. Vítěz ceny vlády, zakladatel české dětské onkologie Koutecký, byl už předem znám, vláda o něm rozhodla v říjnu. Koutecký si také odnesl nejvyšší finanční ocenění ve výši jednoho milionu korun.

Data Českého statistického úřadu uvádějí, že zatímco v roce 2006 daly státy EU na vědu průměrně 432 euro (11 000 korun) v přepočtu na obyvatele, Česko přispělo na vědu v přepočtu na hlavu jen 171 euro (4 400 korun). Podle předsedy organizačního výboru soutěže Česká hlava Václava Marka je proto nutné peníze o to efektivněji rozdělovat.

Mezi oceněnými je například imunogenetik Jan Klein. Ten patří k nejcitovanějším českým vědcům, v současnosti působí jako profesor na Pensylvánské univerzitě v USA. Studentské ceny pak putovaly k Jiřímu Šedému, který zkoumal léčbu poranění míchy pomocí kmenových buněk, a k Milanu Hanušovi, který vytvořil počítačový model pochodů v jaderném reaktoru.

Celkem bylo v osmém ročníku soutěže oceněno sedm špičkových českých badatelů. Laureáti oficiálně převezmou svá ocenění na pondělním galavečeru na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ceny jim předá premiér Jan Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám