Hlavní obsah

Vánoce lákají Čechy do kostelů, víru v Boha našla třetina lidí

Novinky, jas

Třetina Čechů o sobě tvrdí, že věří v Boha, a bezmála dvě pětiny lidí si v době Vánoc najdou čas na návštěvu kostela. Pravidelně svatostánek navštěvuje necelá desetina lidí, plyne z průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentura připomněla, že v časové řadě od roku 1995 je patrné snižování podílu věřících. V roce 1995 se k víře hlásilo 39 procent dotázaných, zatímco třetina občanů tvrdila, že „určitě v Boha nevěří”. Aktuálně se za bezvýhradné ateisty označuje 41 procent respondentů.

„Podíl lidí, kteří věří v Boha, je stabilně vyšší mezi ženami (38 procent) než muži (28 procent), výrazně vyšší mezi lidmi staršími 60 let (41 procent) a také mezi obyvateli moravských krajů (41 procent, české kraje: 28 procent),” uvedla agentura.

Věříte vy osobně v Boha? (v procentech)
určitě anospíše anospíše neurčitě ne
14192641
zdroj: STEM

Pravidelně, alespoň jednou měsíčně, chodí do kostela na bohoslužby osm procent lidí. Několikrát do roka tam za tímto účelem zavítá 13 procent respondentů a méně často 28 procent dotázaných. Polovina Čechů (51 procent) křesťanské svatostánky celoročně ignoruje.

Pomyslné skóre vylepšují vánoční svátky, kdy si cestu do kostela najde 38 procent lidí. V polovině 90. let to bylo 45 procent lidí. „Do kostela chodí na Vánoce především lidé, kteří věří v Boha, ale návštěva kostela patří k vánočním zvykům i u třetiny rodin těch, kteří spíše v Boha nevěří, a dokonce i u některých, kteří rozhodně věřící nejsou,” zjistil průzkum.

Myslíte si, že je dobře, že se církvím navrací bývalý majetek? (v procentech)
určitě anospíše anospíše neurčitě ne
10223038
zdroj: STEM

Agentura podobně jako loni využila průzkum i ke zjištění názoru na církevní restituce. S těmi vyslovila souhlas třetina lidí (32 procent), zbytek populace má za to, že by se církvím ukradený majetek vracet neměl.

Průzkum proběhl od 1. do 11. prosince a zapojilo se do něj 1027 respondentů.

Anketa

Věříte v Boha?
Určitě ano
45,5 %
Spíše ano
4,6 %
Spíše ne
3,6 %
Určitě ne
46,3 %
Celkem hlasovalo 4512 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám