Hlavní obsah

Vandalský čin, který nezůstane bez odezvy, ohradili se Rusové proti přesunu Koněva

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruská ambasáda se v pátek ohradila proti „vandalskému činu odvázaných municipálních představitelů”, jak popsala odstranění pomníku sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, k němuž v pátek přistoupila Praha 6. Její zastupitelstvo rozhodlo o přesunutí sochy již loni v září.

Praha 6 odstranila sochu maršála KoněvaVideo: Aktu.cz

 
Článek

Ambasáda v prohlášení, které zveřejnila na svých facebookových stránkách, uvedla, že přesun sochy je cynický, neboť se tak děje v předvečer 75. výročí konce druhé světové války, což si Rusové připomínají jakožto Vítězství nad nacismem.

„Vyjadřujeme rázný protest proti vandalským činům odvázaných municipálních činitelů. Hodnotíme to jako krok, který není přátelský a který je v přímém rozporu se Smlouvou o přátelských vztazích a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993,” konstatovala ambasáda, které se zjevně dotkl komentář, jímž odstraňování sochy okomentoval na Facebooku starosta šesté městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

Praha 6 odstranila sochu Koněva. Využili jsme nouzového stavu, připustil starosta

Domácí

Ten přistavený jeřáb u maršálova pomníku komentoval slovy: „Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu.”

Ambasáda se rozhodla protestovat i u ministerstva zahraničí a naznačila, že odstranění pomníku „nezůstane bez odezvy”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku v Praze 6 Bubenči.

Praha 6 o odstranění pomníku rozhodla již dříve s tím, že bude zapůjčen do Muzea paměti 20. století, jehož vznik je plánován. Na jeho místě by měl vzniknout památník osvobození Prahy. Než muzeum vznikne, bude socha uložena ve specializovaném depozitáři na ukládání uměleckých předmětů.

Ruská strana však krok vnímá ryze konfrontačně. „Iniciátoři války proti památníkům zřejmě svými provokativními kroky za shovívavého přihlédnutí ze strany českého republikánského vedení usilují o zhoršení celého komplexu rusko-českých vztahů,” uvádí se doslova v prohlášení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstraňování sochy maršála Koněva z parku v Praze 6 Bubenči.

Reklama

Výběr článků

Načítám