Hlavní obsah

Vandalové vytvořili na vrcholu Sněžky mandalu

Novinky, jas
Aktualizováno

V noci ze středy na čtvrtek kdosi na vrcholu Sněžky vytvořil mandalu. Krkonošský národní park žádá veřejnost o pomoc při vypátrání pachatelů, kteří nevratně poškodili zdejší přírodu. O „řádění vandalů” informoval mluvčí parku Radek Drahný.

Foto: Milan Blaha a archiv KRNAP

Mandala na Sněžce

Článek

„Tohle 'umělecké dílo' se během dnešní noci objevilo přímo na vrcholu Sněžky. Za řetězy, na mrazem tříděných půdách (což je geomorfologický proces trvající tisíce let), v místech, kde se vyskytuje hned několik druhů ohrožených rostlin, hmyzu i kriticky ohrožený ptačí druh linduška horská,” popsal KRNAP, proč ornament na vrcholu nejvyšší české hory považuje bezskrupulózní projev vandalismu.

„Budeme vděční za jakékoli informace, které by mohly vést k úspěšnému zahájení správního řízení s těmi, kdo svou kreativitu dnes v noci využili ke zničení kusu mimořádně vzácné krkonošské tundry,” dodali ve čtvrtek správci parku.

Sněžka leží v první, a tedy nejpřísněji chráněné zóně národního parku. Přes vrchol, jehož nejvyšší bod má nadmořskou výšku 1603 metrů, prochází česko-polská hranice.

Na vrcholu se nachází kaple svatého Vavřince, Polská bouda a Nová poštovna. Od roku 1949 vede na Sněžku lanovka.

Foto: Milan Blaha a archiv KRNAP

Mandala na Sněžce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám