Hlavní obsah

Válková odvolala šéfa Vězeňské služby Dohnala

• Aktualizováno
Právo, ČTK, har

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) odvolala generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Řízením sboru pověřila šéfa věznice Rapotice na Třebíčsku Pavla Ondráška. Ministerstvo o pátečním kroku Válkové informovalo v tiskové zprávě, změny jsou podle něj účinné ode dneška.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

Odvolání podle Válkové souvisí s výsledky kontroly, která se zabývala hospodařením se státním majetkem a zajišťováním spisové služby na generální ředitelství Vězeňské služby. Válková prý ztratila důvěru v to, že by byl Dohnal schopný řádně vykonávat svou funkci i navrhnout a realizovat reformu vězeňství.

Jako důvody Dohnalova odvolání ministerstvo uvedlo „nesplnění úkolu navrhnout koncepční řešení, jehož cílem je decentralizace činností a procesů na organizační jednotky, tj. věznice a vazební věznice“ a „nerespektování úkolu připravit koncepční řešení redukce počtu systemizovaných míst na generálním ředitelství Vězeňské služby ČR“.

Cílem zmíněné kontroly bylo podle úřadu zjistit, zda jsou dodržovány předpisy při hospodaření se státním majetkem, a zhodnotit činnost generálního ředitelství Vězeňské služby (GŘ VS ČR). „Provedenou kontrolou byly zjištěny závažné nedostatky v hospodaření s majetkem státu spravovaným GŘ VS ČR a v zajišťování spisové služby,“ napsalo ministerstvo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Nedostatky prý zjistilo v oblastech zadávání veřejných zakázek, čerpání evropských dotací a zacházení se svěřeným majetkem. Při zajišťování spisové služby podle úřadu docházelo k porušování platných právních norem, kterým navíc neodpovídaly ani vnitřní předpisy.

„Důsledkem uvedené absence řídící a kontrolní činnosti GŘ VS ČR bylo to, že řadě porušení právních předpisů nebylo zabráněno, tato porušení nebyla odstraňována ani napravována. Docházelo tak k prohlubování protiprávního stavu, vzniku škody a nehospodárných výdajů. Zjištěné nedostatky jsou vzhledem k povaze a rozsahu neslučitelné s postavením generálního ředitele,“ stojí v tiskové zprávě.

Ondrášek, dočasně pověřený řízením sboru, je podle Válkové vzhledem ke svým „vynikajícím pracovním výsledkům“, „potřebným zkušenostem a morálním kvalitám“ schopen „neuspokojivou situaci“ na generálním ředitelství Vězeňské služby řešit a stabilizovat situaci.

Válková: Nedostatečné podmínky pro kontrolu

Válková v únoru zahájila řízení o odvolání Dohnala, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Dohnal ve Sněmovně záležitost označil za "pseudokauzu" a cítil se neprávem poškozován.

Lidové noviny v pátek napsaly, že audit Vězeňské služby sice zjistil některá pochybení, avšak týkala se převážně dřívějšího vedení věznic. Jedna z výtek, která směřovala na Dohnala, se týkala užívání služebních vozidel pro vlastní účely některých vedoucích zaměstnanců.

Válková dříve řekla, že služba nezajistila pro kontrolu dostatečné podmínky. Obstrukce a průtahy, buď záměrné, nebo z nedbalosti, ji podle ní vedly k zahájení řízení s Dohnalem.

Dohnal bojkot kontroly odmítl

"Výsledek může být i to, že s panem generálním ředitelem Vězeňské služby se dohodneme na odchodu, pokud budou výsledky kontroly takové, jaké by neměly být," uvedla na konci února Válková. Podotkla, že jsou i jiné možnosti.

Dohnal, který v minulosti hrozil trestním oznámením, dříve řekl, že kontrolorům nabídl maximální spolupráci, poskytl jim kancelář i výpočetní techniku. Zaměstnanci podle Dohnala okopírovali 25 000 stran dokumentů. "V žádném případě se nejednalo o bojkot kontroly," zdůraznil v únoru.

Válková si za postup vůči Dohnalovi vysloužila kritiku poslanců opozičních TOP 09 a Starostů a ODS. Za svého nadřízeného se po zahájení kontroly postavilo i několik desítek ředitelů a ředitelek věznic.

Reklama

Související témata:

Související články

Ředitelé věznic se postavili za Dohnala

Několik desítek ředitelů věznic poslalo politikům otevřený dopis, v němž se zastávají generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala. Řízení o jeho...

Výběr článků

Načítám