Hlavní obsah

Válková chce snížit odměny exekutorů za vymáhání pohledávek

Aktualizováno

Nastupující ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) se chce zaměřit na úpravu odměn právníků a exekutorů při vymáhání pohledávek. Jsou podle ní mnohdy nesmyslně vysoké. Ve funkci chce zejména vrátit lidem důvěru v justici a spravedlnost. Její první náměstkyní se stane právnička a bývalá poslankyně Hana Marvanová, která bude mít na starosti legislativu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová ministryně spravednosti Helena Válková

Článek

"Některé reformy budou bolestné," uvedla Válková. Počítá s tím, že odezva nebude vždy kladná. Lidé by podle ní měli cítit, že je zde vykonavatelnost práva a nezávislé soudnictví.

Jedním z nejdůležitějších témat jsou podle ní "nesmyslně vysoké náklady na vymáhání pohledávek". Týká se to kromě právnických kanceláří hlavně exekutorských úřadů.

Lidé se podle Válkové mohou o změnách přesvědčit již v horizontu týdnů, zda jsou její slova pouhými frázemi, nebo "cíli, které vláda sleduje".

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace na ministerstvu spravedlivosti proti Haně Marvanové

Během uvedení Válkové na ministerstvo protestovaly asi tři desítky lidí právě kvůli Marvanové. Ta zastupuje část klientů zkrachovalého H-Systému a protestujícím vadilo, že má být náměstkyní. Marvanová proto během uvedení Válkové svým odpůrcům vysvětlovala situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám