Hlavní obsah

Vajíčka, hasičák, ponožky. I tak pacienti děkují doktorům

Právo, Kateřina Severová

Láhev alkoholu, káva nebo bonboniéra patří mezi nejčastější dárky, které pacienti dávají lékařům. V posledních letech jsou ale Češi v případě takových malých pozorností kreativnější a do ordinací nosí domácí vajíčka, štrúdl, nakládané okurky, ale třeba i hasicí přístroj nebo ponožky.

Foto: Profimedia, Právo

Pacienti jsou za péči lékařů vděční

Článek

Drobnou pozornost většina Čechů přitom nepovažuje za úplatek, ale za výraz poděkování za péči, kterou jim doktor věnuje.

„Máme doma slepice, takže svému lékaři nosím jako poděkování za jeho péči domácí vajíčka,“ řekla Právu padesátiletá Jana s tím, že její doktor neskrývá nadšení z takového praktického dárku.

Řekl si o štrúdl

Její známá zase nosila svému praktickému lékaři řadu let bonboniéru.

„Nedávno se jí však lékař svěřil, že čokolády už má opravdu hodně, tak pokud by mu chtěla příště něco přinést, paní Jana ať třeba upeče štrúdl,“ doplnila Jana.

Máme doma slepice, takže svému lékaři nosím jako poděkování za jeho péči domácí vajíčka
paní Jana

Podle lékařů nosí takové naturálie pacienti do ordinací daleko častěji než dříve. Češi tak mnohem více přemýšlejí o tom, jak obdarovat svého doktora, a jsou ochotni do takového dárku vložit nejen peníze, ale rovněž čas a energii. Mezi řadou drobných pozorností od pacientů se najdou však i takové, jež dokážou svou originalitou zaskočit.

„Jednou jsem od pacientky, malé drobné paní učitelky matematiky, dostala v dárkové tašce se srdíčky hasicí přístroj. Byla jsem hodně překvapená, nicméně dodnes jej vozím v autě a je to jeden z nejužitečnějších a nejoriginálnějších dárků,“ zavzpomínala s úsměvem lékařka jedné z pražských nemocnic na netradiční dárek, který ji zaskočil. Před Vánoci oproti tomu ocenila domácí cukroví, kterým ji obdarovala jedna z pacientek.

Kultura i kadeřník

„Tato paní dokonce o mně přemýšlela jako o normální ženě, ne jenom jako o lékařce, což bylo milé,“ dodala s tím, že každého dárku od pacienta si váží a bere jej jako projev díků. „Jsem pyšná na to, že má práce stála pacientovi za přemýšlení o tom, že se chce odvděčit,“ zdůraznila lékařka.

Její kolegyně zase nedávno od pacienta dostala opravdu nezvyklou kombinaci dárků. Muž jí přinesl do ordinace pětilitrovou lahev nakládaných okurek a k tomu nádavkem pár teplých ponožek.

Mezi nespočtem láhví s vínem a sklenic s rozpustnou kávou se proto v poslední době objevují krabice s buchtami, lístky na koncert, dárkové vouchery na zkrášlující procedury či poukazy do knihkupectví a nejrůznějších obchodů.

Pacienti ale své lékaře obdarovávají také formou kadeřnických nebo právních služeb. „Protože jsem kadeřnice, tak jsem jednou své lékařce nabídla, že bych ji ostříhala, pokud by chtěla. A ona souhlasila,“ prozradila pětačtyřicetiletá Marie.

Reklama

Výběr článků

Načítám